Δυστύχημα με ΚΤΕΛ: Δείτε πότε επιτρέπεται να σταματήσετε στη ΛΕΑ

Το δυστύχημα με ΚΤΕΛ άνοιξε την κουβέντα για το πότε κάποιος επιτρέπεται να σταματήσει στη ΛΕΑ.


Πώς μπορείς να αποφύγεις το ατύχημα στη ΛΕΑ;

Για να παύσουμε, επιτέλους, να θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες στην άσφαλτο, πέρα από τις συντονισμένες δράσεις της ΕΛΑΣ, αλλά και τον τερματισμό της ιδιαίτερα ασυνείδητης και αντικοινωνικής πρακτικής της χρήσης της ΛΕΑ για την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτείται και η επίδειξη της μέγιστης δυνατής προσοχής όσων σταματούν στη ΛΕΑ, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα:

– Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. αδιαθεσία ενός οδηγούς), πρέπει να μετακινήσουμε το όχημά μας στη ΛΕΑ, αφού πρώτα γνωστοποιήσουμε – μέσω φωτεινών προειδοποιήσεων – την πρόθεσή μας να σταματήσουμε στη λωρίδα.

– Μόλις σταθμεύσουμε στη ΛΕΑ, καλούμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (θέση σε λειτουργία των alarm του οχήματός, τοποθέτηση τριγωνικής προειδοποιητικής πινακίδας, ανακλαστικό γιλέκο, κ.ο.κ.).

– Πρέπει να θυμόμαστε ότι για τη μεγαλύτερη ασφάλειά μας θα πρέπει να εξέλθουμε από το όχημά μας από την πλευρά του συνοδηγού και να σταθούμε πίσω από το προστατευτικό στηθαίο ασφαλείας.

– Αφού έχουμε ακολουθήσει τα παραπάνω μέτρα, καλούμε τον αριθμό εκτάκτου ανάγκης της εκάστοτε παραχωρησιούχου είτε από το κινητό μας είτε από τις τηλεφωνικές συσκευές ώστε να ειδοποιηθεί το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, αναφέροντας το σημείο στο οποίο βρισκόαμστε (δείτε την μικρή πράσινη πλευρική πινακίδα χιλιομετρικής θέσης).

– Περιμένουμε την Κινητή Μονάδα Περιπόλου και Άμεσης Επέμβασης της παραχωρησιούχου, που θα σπεύσει σε βοήθειά μας.

– Επιπλέον των παραπάνω, η χρήση της Λ.Ε.Α. για να σταματήσω το αυτοκίνητό μου θα πρέπει να γίνεται με βάση κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

Μόνο στις 3 παρακάτω περιπτώσεις πρέπει να σταματώ στη Λ.Ε.Α.:

– Αν το αυτοκίνητό μου έχει πάθει βλάβη
– Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
– Αν με σταματήσει η Τροχαία

Πότε να μην σταματήσω στη Λ.Ε.Α;

– Εκτός από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, δεν σταματώ ποτέ στη Λ.Ε.Α π.χ. για να μελετήσω κάποιο οδικό χάρτη, να δω τη θέα, να μιλήσω στο τηλέφωνο κ.λπ.

– Δεν περπατώ ποτέ πάνω στη Λ.Ε.Α.
– Δεν σταματώ για να βοηθήσω κάποιο άλλο όχημα που είναι ήδη σταματημένο στη – Λ.Ε.Α. Αφήνω τους επαγγελματίες να επέμβουν!

(carandmotor – freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί