Δημοτικές εκλογές 2023: EXIT POLLS και αποτελέσματα! Τότε θα τα μάθουμε

Την Κυριακή (8/10), θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πότε θα βγουν τα πρώτα exit polls

Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν Δημάρχους και Περιφερειάρχες και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτή τη φορά θα μάθουμε νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα.

Ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η μετάδοση Exit Poll για μεγάλους δήμους και περιφέρειες, ωστόσο, με κριτήριο τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019, αυτό αναμένεται αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες τουλάχιστον για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, από τη στιγμή που θα υπάρχει πλέον νέο σύγχρονο σύστημα μετάδοσης από τα εκλογικά τμήματα, αυτά θα γίνουν γνωστά νωρίτερα από κάθε άλλη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Η εκτίμηση είναι ότι περίπου στις 20:30 θα υπάρχει μια πρώτη, ασφαλής, εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Που ψηφίζω και πόσους σταυρούς βάζω – Τι ισχύει

Στο ερώτημα «πόσους σταυρούς βάζω», η απάντηση δίνεται ανάλογα με τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ανά εκλογική περιφέρεια.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2023, καθώς την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα οι κάλπες, για την ανάδειξη των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών.

Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου αυτές είναι απαραίτητες, θα διεξαχθούν την αμέσως επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς.

Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2023: Σταυροί προτίμησης

Στο ερώτημα «πόσους σταυρούς βάζω», η απάντηση δίνεται ανάλογα με τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ανά εκλογική περιφέρεια. Συγκεκριμένα, σε δήμους που εκλέγουν έως 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 100.000 κατοίκους, οι ψηφοφόροι βάζουν έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, τότε ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης.

Αντίστοιχα και στις περιφέρειες, οι ψηφοφόροι βάζουν έναν (1) σταυρό σε περιφέρειες που εκλέγεται ένας σύμβουλος, έως δύο (2) σταυρούς όπου εκλέγονται από δύο έως επτά σύμβουλοι, έως τρεις (3) σταυρούς όπου εκλέγονται από οκτώ έως 12 σύμβουλοι και μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς σε περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί