Μετά από καταγγελίες καταναλωτών στην Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) για παραπλάνησή τους σχετικά με τη διαφημιστική επικοινωνία του προϊόντος “HAPI END”, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής και ειδικότερα των διαφημίσεων “HAPI END Giousef Μεγάλο Αστέρι” και “HAPI END Giousef Εσύ είσαι ντροπαλός;”, η ένωση προέβη στην απαιτούμενη έρευνα και υπέβαλε αίτηση ελέγχου της διαφημιστικής επικοινωνίας στο «Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας» (ΣΕΕ).
Η ΕΚΠΟΙΖΩ , όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, επισήμανε ότι, εν λόγω επικοινωνία προβάλλεται κατά παράβαση της υπ’ αρ. Σ 1551 Απόφασης του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), καθ’ότι συνεχίζουν να αναφέρουν και να χρησιμοποιούν δηλώσεις που η ως άνω Απόφαση ρητά έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν και να αποσυρθούν σε όλα τα μέσα και υλικά που αναπτύσσεται η διαφημιστική επικοινωνία (συσκευασία, διαδίκτυο, ιστοσελίδες τρίτων). Συγκεκριμένα χρησιμοποιούν τη λέξη “φυτικό ενισχυτικό στύσης” στη διαφήμιση αλλά και στην ιστοσελίδα “Συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης”, “Είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα”, “διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής από φυτικά συστατικά για τη σεξουαλική ζωή των ανδρών και των γυναικών”. Οι εν λόγω ισχυρισμοί υγείας και οι εντυπώσεις για δράση και αποτελεσματικότητα δεν είναι σαφείς και τεκμηριωμένοι, όπως το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο ορίζει αυστηρά και ως εκ τούτου παραπλανούν τους καταναλωτές ως προς τις υποτιθέμενες επιδόσεις.
Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, «η ορθή και σύννομη ενημέρωση του καταναλωτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σύμφωνα με το δίκαιο του καταναλωτή και δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται μέσω παραπλανητικών και αναληθών επικοινωνιών και εσφαλμένων συμπερασμάτων. Οι εταιρείες οφείλουν, όταν διαθέτουν τα προϊόντα τους, να συμμορφώνονται με τους κανόνες του κοινοτικού και ελληνικού δικαίου και τα πρότυπα που έχουν θεσπισθεί για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Ειδικότερα, η επικοινωνία προϊόντων που συνδέεται με θέματα διατροφής και υγείας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου ότι, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων γνώσεων, τυχόν ασαφείς, ελλιπείς ή υπερβολικοί ισχυρισμοί μπορούν εύκολα να παραπλανήσουν τους καταναλωτές».
Το ΣΕΕ, κατόπιν της αίτησης ελέγχου της ΕΚΠΟΙΖΩ, έστειλε επιστολή στην Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.) ενημερώνοντας ότι, η εν λόγω επικοινωνία προβάλλεται κατά παράβαση προγενέστερης Απόφασης του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί να προβούν στην άμεση διακοπή προβολής της εν λόγω επικοινωνίας (2 τηλεοπτικά σποτ).
amna/ photo video screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο παγετός μετατρέπει τους δρόμους στην Τουρκία σε «παγίδες θανάτου», vid
- Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν εκ νέου τον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου-Ιωαννίνων
- Πούτιν: «Έχει ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση του Ντονμπάς»
- Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ μας πρότειναν “γερές” εγγυήσεις ασφαλείας για 15 χρόνια
- Η Τουρκία επικύρωσε συμφωνία του ΟΗΕ για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα
- Ο Τραμπ απέτυχε να ελέγξει τις ΗΠΑ: Δημόσια καταγγελία βουλευτή για το ουκρανικό, vid
- Θεσσαλονίκη: Αυξημένο κόστος λειτουργίας και επιδείνωση ρευστότητας λόγω της ακρίβειας δηλώνουν οι βιοτέχνες
- Μικρό κοριτσάκι… νευριάζει με την σκιά της: «Γιατί με ακολουθείς;;», vid
- Κεντάκι: Έσωσαν άνθρωπο από το δηλητηριώδες φίδι “black mamba” και βρήκαν τον μπελά τους
- Ο Τραμπ καλεί τον Ζελένσκι να κάνει τώρα συμφωνία αλλιώς θα χάσει κι άλλα εδάφη, vid









