ΔΕΘ χωρίς πανηγύρια: Αναφορά σε υποχρεωτική ασφάλιση ΟΛΩΝ των περιουσιών – «Έχουμε κλιματική κατάρρευση»

Έλειπε λόγω πλημμυρών το καθιερωμένο «πανηγυρικό» κλίμα στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Περνώντας από το μέτωπο των πλημμυρών σε εκείνο των παροχών, ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε:

«Αυτή είναι μία ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά «δεν». Δεν θα υπάρξουν πολλές πομπώδεις φράσεις. Δεν θα διαταράξω την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Θα εστιάσω στην οικονομία, τη νομιμότητα και σε ένα κράτος που θα στοχεύει σε μία καλύτερη καθημερινότητα.

Για καιρό ακόμα η κυβέρνηση θα στοχοποιείται για όποια αστοχία υπάρχει σε αυτόν τον τόπο. Καλοδεχούμενη η κριτική αρκεί να γίνεται καλόπιστα. Από εδώ εξάλλου πρωτομίλησα για την περίφημη συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Οι αλλαγές που φέρνουμε σίγουρα θα ξεβολέψουν κάποιους».

Και συνέχισε:

«Σχεδόν 600χιλ. υπάλληλοι στο Δημόσιο θα δουν αυξημένες τις αποδοχές τους. Επίσης το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ σε όσους έχουν παιδί.

Ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες μέτρα για τις αυξήσεις στα προϊόντα.

Το Market Pass θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου μόνο στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Διπλασιάζουμε τον προύπολογισμό για το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” για τους νέους.

Από το Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θα καταβληθεί πριν το τέλος του χρόνου έκτακτη βοήθεια σε όσους αδική η προσωπική διαφορά από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Περισσότεροι θα είναι οι δικαιούχοι στο επίδομα θέρμανσης.

Τον Απρίλιο έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα καταβάλλουν μία εισφορά μόλις 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους.

Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Από την 1η Ιανουαρίου ξεπαγώνουν οι τριετίες».

Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής:

«Οι φοροφυγάδες καλούνται να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο προσωπικό τους εισόδημα. Λαμβάνουμε δέκα μέτρα για τον ορθολογισμό στην αγορά και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία. Ως την άνοιξη θα συνδεθούν 350.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Υποχρεωτικά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων όπου καταργούνται τα μετρητά. Δρομολογούνται τα ψηφιακά βιβλία. Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά απαγορεύονται και στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους. Η καραμέλα της πάταξης της φοροδιαφυγής να λιώσει.

Δεν γίνεται 7/10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Οι λέξεις φιλελευθερισμός και φοροδιαφυγή, είναι λέξεις αντίθετες. Ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θήλακα ο οποίος αδιαφορεί αλλά και με τον πολίτη, που ανάβει φωτιά σε ακαθάριστο οικόπεδο. Με κυκλώματα διακινητών από το εξωτερικό, αλλά και τους χούλιγκαν. Τους καταπατητές δημόσιου χώρου είτε είναι Πανεπιστήμιο, είτε παραλία. Ανοίγουμε μέτωπο και με δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή Δικαιοσύνης.

Δεν συγκυβερνούμε με κολοσσούς της ενέργειας, των τροφίμων, με ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου, με κομματικούς φίλους. Η πολιτεία ξεκίνησε το κυνήγι της παρανομίας από τη Μύκονο κι όχι από ένα ψαρονήσι. Τα πρώτα πρόστιμα μπήκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, που θεωρούσαν ότι θα γλίτωναν».

«Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει και Μετρό και Αρχαία στη θέση τους.

Μόνο όταν λειτουργήσει το Μετρό θα αντιληφθούμε την παρέμβαση που θα έχει στη Θεσσαλονίκη.

Θα παρουσιάσουμε την επέκταση του Μετρό στις Βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένες.

Το Flyover θα είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα χωρίς διόδια.

Το νέο πλαίσιο εργασίας επιτρέπει στον εργαζόμενο να συμπληρώνει εισόδημα με δεύτερη δουλειά μερικής απασχόλησης. Όλα αυτά χωρίς να αμφισβητείται ούτε το 8ώρο, ούτε η ανάπαυση των 11 ωρών όπως ισχυρίζονται όσοι παραπλανούν την κοινωνία.

Το κράτος οφείλει να αλλάξει τον εαυτό του, να αξιολογεί τον εαυτό του. Επιστρατεύεται η τεχνολογία, χρησιμοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι μία τεράστια πρόκληση. Είναι κίνδυνος και απειλή υπό προϋποθέσεις; Εμείς πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά.

Καθιερώνονται δείκτες απόδοσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενσωματώνονται στους δήμους 1.200 οργανισμοί. Ζητάμε περισσότερη λογοδοσία στον πολίτη και την κεντρική διοίκηση».

=================================================================

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από ό,τι τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στη ΔΕΘ.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για το Μαξίμου λόγω των φυσικών καταστροφών και της οργής του κόσμου.

«Ο τόπος μας μέσα σε δύο εβδομάδες γνώρισε την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και την μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του. Ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Επίσης, θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτή η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην γίνει μία μάχη χαμένη. Κλιματική κατάρρευση την αποκάλεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ», είπε στην αρχή ο πρωθυπουργός.

«Είναι δίκαιη η οργή των πολιτών σε Έβρο και Θεσσαλία. Διαπίστωσα πόσο δύσκολα είναι να εξηγήσεις σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι έπεσαν 8δισ. τόνοι νερού».

«Το κόστος από τις πλημμύρες θα είναι σημαντικό, όμως η οικονομία μας το αντέχει», είπε αναφερόμενος στις πλημμύρες, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση στην Ε.Ε.

«Ο όγκος του νερού που έπεσε είναι εκτός προδιαγραφών οποιουδήποτε αντιπλημμυρικού έργου, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι. Η κλιματική κρίση είναι εδώ».

Στο τομέα της ασφάλισης των περιουσιών, κάτι που είχε προαναγγελθεί πριν από μέρες, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

«Η ασφάλιση έναντι μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική. Αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί. Πρέπει να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων παραγωγικών μονάδων από τις φυσικές καταστροφές».

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία:

(eurokinissi photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί