• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δεν είναι ποινικό αδίκημα το σεξ με 15χρονα παιδιά! Τα κενά του νόμου που σοκάρουν (vid)

Δεν είναι ποινικό αδίκημα το σεξ με 15χρονα παιδιά! Τα κενά του νόμου που σοκάρουν (vid)

violence pexels333
Προστασία παιδιών και εφήβων για σεξουαλική παρενόχληση μέχρι την ηλικία των 18, αλλά υπό προϋποθέσεις, προβλέπει η ελληνική νομοθεσία

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος κάλεσε την ελληνική Πολιτεία να προβλέψει την επέκταση του αδικήματος της κοινής αποπλάνησης μέχρι την ηλικία των 18 ετών από τα 15 έτη που είναι μέχρι σήμερα.

Mιλώντας στο OPEN, ο γνωστός δικηγόρος είπε πως η ελληνική νομοθεσία προβλέπει προστασία παιδιών και εφήβων για σεξουαλική παρενόχληση μέχρι την ηλικία των 18, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε παλαιό νόμο, που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, σύμφωνα με τον οποίο, το σεξ με 15χρονα παιδιά, όταν υπάρχει η συναίνεσή τους δεν είναι αδίκημα, εκτός κι αν συντρέχει ειδική σχέση όπως, για παράδειγμα, σχέση δασκάλου – μαθητή, σοφρωνιστικού υπαλλήλου – κρατούμενου κ.ο.κ.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος στους ανηλίκους η ποινική προστασία είναι μέχρι τα 15 χρόνια. Αν κάποιος «πειράξει» παιδί χωρίς τη θέλησή του μέχρι 12 ετών προβλέπονται ποινές έως 15 έτη. Για παιδιά από 12 -14 έτη ο νόμος προβλέπει κάθειρξη 10 έτη. Για κάποιον που αποπλανήσει παιδί ηλικίας από 14 – 15 ετών προβλέπεται ποινή έως 5 χρόνια.

Όπως εξήγησε, ο κ. Δημητρακόπουλος για περιπτώσεις από 15 – 18χρονών υπάρχει ποινική προστασία, με ειδικές όμως, προϋποθέσεις. Πρόκειται για την λεγόμενη κατάχρηση με τα παιδιά.

Αν ο κατηγορούμενος αποδειχθεί ότι ήταν δάσκαλος του παιδιού ηλικίας 15 – 18 ετών, αν δηλαδή ήταν καθηγητής του ή γυμναστής του και τον είχαν εμπιστευθεί οι γονείς του για να φυλάει τον ανήλικο, τότε ο ενήλικας που θα πειράξει το παιδί θα πάει φυλακή μέχρι 5 χρόνια. Όταν δεν υπάρχει αυτή η σχέση δασκάλου και μαθητή, τότε η ποινική προστασία ανηλίκου είναι μέχρι 15 χρόνια. Πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος και πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση -και αν δεν αποδειχθεί η σχέση εμπιστοσύνης- δεν είναι αδίκημα.

Ο κ. Δημητρακόπουλος πρότεινε ότι η κοινή αποπλάνηση πρέπει να πάει μέχρι τα 18 χρόνια

Για την υπόθεση Λιγνάδη τόνισε ότι έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις επικοινωνιακά κι ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός της υπουργού Λ. Μενδώνη δεν ήταν σωστός.

photo pexels