Στόχος του Διαχειριστή σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι, στη λήξη της περιόδου να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν «έξυπνο» μετρητή.
Οι «έξυπνοι» μετρητές μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των ρευματοκλοπών, άρα και σε μείωση των επιβαρύνσεων που υφίστανται σήμερα οι καταναλωτές από το φαινόμενο αυτό.
Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο, για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών επιταχύνεται η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, εντείνονται οι έλεγχοι, ενώ έχει ήδη εκκινήσει η μηνιαία καταμέτρηση μέσω της οποίας αυξάνεται σημαντικά η συχνότητα ελέγχου των παροχών.
Οι «έξυπνοι» μετρητές αποτελούν προϋπόθεση και για την εφαρμογή των δυναμικών τιμολογίων με διαφορετικές χρεώσεις στη διάρκεια του 24ώρου (π.χ. χαμηλότερες χρεώσεις τα μεσημέρια όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνει τις τιμές και υψηλότερες στις περιόδους που η ζήτηση είναι αυξημένη και δεν υπάρχει παραγωγή ΑΠΕ).
Επίσης βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των καταναλωτών με την εφαρμογή τηλεμέτρησης της κατανάλωσης, δυνατότητα παρακολούθησης της ποιότητας τροφοδοσίας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της αξιοπιστίας τροφοδότησης των παροχών και δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στα μετρητικά δεδομένα τους μέσω Web εφαρμογής.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί 650.000 «έξυπνοι» μετρητές, ενώ εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν περίπου 550.000 μετρητές εντός του 2025. Το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2024-2028 φθάνει στα 3,22 δισ. ευρώ.
Κεντρική θέση στο πρόγραμμα ανάπτυξης καταλαμβάνουν τα έργα αύξησης της ανθεκτικότητας του Δικτύου με στόχο μεταξύ άλλων και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται υπογειοποίηση εναέριου δικτύου σε δασικές εκτάσεις, η αποξήλωσή του και η κατασκευή νέου ή η μετατόπισή του, καθώς και αναβαθμίσεις δικτύων σε δασικές περιοχές. Συνολικά ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση 2.086 χιλιομέτρων δικτύου σε δασικές περιοχές, με επένδυση 149,8 εκατ. ευρώ.
Κ.Βουτσαδάκης – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μ.Χαρακόπουλος: Οι άγονες αντιπαραθέσεις υπονομεύουν το συλλογικό μας μέλλον
- Ηράκλειο: Αλλαγές στο εκτελεστικό σχήμα της δημοτικής αρχής
- Επιπλέον καταβολές επιστροφής ενοικίου 8,9 εκ ευρώ σε 39,3 χιλιάδες δικαιούχους
- Η μεγαλύτερη βασιλόπιτα της Ελλάδας και φέτος στο Περιστέρι – 10 μέτρα, 100 τόνοι (photo, vid)
- Κ. Γκίλφοϊλ: Η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ «να λάμψει ακόμα πιο φωτεινά την επόμενη χρονιά»
- Σουηδία: Τροχαίο με λεωφορείο στην Στοκχόλμη – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Ολλανδία: Συνελήφθη Σύρος που φέρεται να απειλούσε να διαπράξει επίθεση κάπου στην Ευρώπη
- Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά το 2025 με ένα χιουμοριστικό βίντεο που τα έχει όλα!
- Σημαντικές δυνάμεις του πλανήτη καταδίκασαν την προκλητική ενέργεια των Ουκρανών
- Τραγικός θάνατος για 37χρονο στη Βραζιλία: Πνίγηκε σε διαγωνισμό καρπουζοφαγίας μπροστά στη γυναίκα του









