Συγκεκριμένα, οι αποστολές αυξήθηκαν 8,2% σε αξία, φτάνοντας τα 1,139 δισ. ευρώ, ενώ ο όγκος παρέμεινε αμετάβλητος (-0,2%), ανερχόμενος στους 1,151 εκατ. τόνους.
Οι εξαγωγές προς τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. ανήλθαν σε 920.504 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας το 81% της συνολικής αξίας των συνολικών αποστολών.
Αντίστοιχα, οι κατ’ όγκο αποστολές προς την Ε.Ε. ανήλθαν σε 941.223 τόνους, ενώ αυτές προς τρίτες χώρες έφτασαν τους 210.117 τόνους.
Τη σημαντικότερη αύξηση (+30,3%) παρουσίασαν οι εξαγωγές ακτινιδίων, όπου η αξία των αποστολών το επτάμηνο του 2024 έφτασε τα 159.510.219 ευρώ έναντι των 122.449.150 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023.
Σημαντική ήταν και η συμβολή των εξαγωγών φράουλας, όπου για μια ακόμη χρονιά κατέγραψαν ρεκόρ με αποστολές που ανήλθαν τα 160,36 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εξαγωγές εκτός Ευρώπης, έφτασαν τα 219,25 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου.
Σε ό,τι αφορά στις αποστολές λαχανικών αυτές ήταν αυξημένες κατά 11,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, φτάνοντας τους 246.446 τόνους και 37% σε αξία, με 209,420 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχα οι εξαγωγές φρούτων σημείωσε μείωση σε όγκο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023 (-2,9), ανερχόμενη σε 931.748 τόνους, ενώ η αξία αυξήθηκε κατά 9,3% και ανήλθε σε 904,9 εκατομμύρια ευρώ.
Η μείωση οφείλεται κυρίως στη πτώση των αποστολών σε μήλα (-39,5%), πορτοκάλια (-14,8%) και λεμόνια (-29,9%).
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Beauty and the Beast»: Η Disney ετοιμάζει μία νέα live action περιπέτεια του Γκαστόν
- Με τρακτέρ στο κέντρο των Τρικάλων και της Καρδίτσας οι αγρότες
- Ιωάννινα: Κινηματογραφική καταδίωξη 23χρονης που μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών
- Πού θα ταξιδέψουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Βορειοελλαδίτες – Το εξωτερικό κερδίζει τις προτιμήσεις
- Στον κλαμπ των δισεκατομμυριούχων ο Τζέιμς Κάμερον λίγο πριν την πρεμιέρα του «Avatar»
- Τι συμβαίνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Περίεργο το κλίμα
- Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2026
- Δομοκός: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία IC 57, Θεσσαλονίκη–Αθήνα, λόγω τεχνικού προβλήματος
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
- Χαλκιδική: Στη φυλακή αστυνομικός που ζητούσε φακελάκι για να “σβήνει” παραβάσεις του ΚΟΚ
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΔΟΜΟΚΟΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ









