Αντικειμενικές αξίες: Οι αλλαγές που έρχονται και ο αυτόματος υπολογισμός τους μέσω πληροφοριακού προγράμματος

Παρατείνεται ο σχεδιασμός για το αυτοματοποιημένο σύστημα των αντικειμενικών και για τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι ΟΤΑ - Πότε θα «τρέξει» το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά των ακινήτων

Μετάθεση για το 2024 παίρνει, όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων πια, ο μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης αλλά και οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι δήμοι της χωράς για τις αντικειμενικές αξίες που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και τις μεταβιβάσεις.

Δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος έχουν καταθέσει γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η-1-2022.

Οι δήμοι ακολούθησαν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και επιχειρούν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.

Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως άμεση συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να αυξηθούν τόσο ώστε να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης, θεωρητικά, θα ξεκινήσουν μέσα στο 2023 και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν για περίπου ένα 12μηνο, πράγμα που σημαίνει, όμως, πρακτικά ότι η εκκαθάριση του 2024 πρόκειται οριακά να γίνει με τις νέες Τιμές Ζώνης.

Το… μοντέλο θα είναι το γνωστό, κοινώς θα οριστούν ορκωτοί εκτιμητές με δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα “σαρώσουν” τις περιοχές που θα αναλάβουν, θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία π.χ. από μεσιτικά γραφεία και κτηματολογικές υπηρεσίες, θα αξιολογήσουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για το ύψος των μισθωμάτων και τελικά θα εισηγηθούν τις νέες Τιμές Ζώνης.

Παράλληλα θα τρέξει και το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές και το οποίο θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα μεταβάλλει τις τιμές ζώνης. Στην πράξη, με τον νέο μηχανισμό παρακολούθησης οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και τα ακίνητα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική εμπορική τους αξία. Ο σχεδιασμός και για το μέτρο αυτό έχει μετατεθεί για το 2024!

(με πληροφορίες από newmoney. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί