• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άνοιξε η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας σε ευάλωτα νοικοκυριά

Άνοιξε η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας σε ευάλωτα νοικοκυριά

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών άνοιξε το πρωί της Πέμπτης.


Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία της πλατφόρμας έρχεται σε εφαρμογή του νέου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών σε μέχρι και 240 δόσεις προς το Δημόσιο και 420 δόσεις προς τις τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς δίνοντας έτσι μια δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος νόμος περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά, όπως οι παρακάτω:

  • ρύθμιση οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε μέχρι και 240 δόσεις προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις προς τους χρηματοδοτικούς φορείς αλλά και επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη, σε όσους θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
  • η ευελιξία σε οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Σημειώνεται πως μπορούν να επωφεληθούν από τις προστατευτικές πρόνοιες του Νόμου 4738/2020 και να διαγράψουν όλες τις οφειλές του λαμβάνοντας δεύτερη ευκαρία

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται διαρκώς ενώ φιλοξενείται στις υποδομές της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις επιλογές διαχείρισης των οφειλών τους, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.57.30.

(φωτο: eurokinissi)