Άνοιγμα σχολείων: Σήμερα η απόφαση για τα Λύκεια στις 12 Απριλίου – Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι μαζί με την Κεραμέως

Τα δεδομένα που θα κρίνουν το άνοιγμα ή την παραμονή των λουκέτων στα σχολεία - Ο ρόλος των self tests.

Διχασμένοι φαίνονται οι λοιμωξιολόγοι στο άνοιγμα των σχολείων, με την επιτροπή να συνεδριάζει σήμερα -παρουσία της Νίκης Κεραμέως- προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει το “πράσινο φως” για την επιστροφή στα θρανία τουλάχιστον των μαθητών του Λυκείου την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Όπως όλα δείχνουν, Γυμνάσια και Δημοτικά θα παραμείνουν και την επόμενη εβδομάδα κλειστά, καθώς ακόμη και το υπουργείο Παιδείας προτάσσει τη διά ζώσης διδασκαλία για τα παιδιά του Λυκείου όλης της χώρας, με φόντο και τον ελάχιστο χρόνο που απομένει έως την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στη φαρέτρα του υπουργείου βρίσκονται τα self tests τα οποία θα είναι υποχρεωτικά και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές, ούτως ώστε να περιοριστεί στα πλαίσια του εφικτού η διασπορά του κορονοϊού. Εξάλλου, χωρίς αρνητικό τεστ, τα παιδιά δεν θα δύνανται να παρακολουθήσουν το μάθημα στην τάξη.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με τα κρούσματα να ακολουθούν ανοδική πορεία και τις μεταλλάξεις να κυριαρχούν μέρα με τη μέρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης στην επιτροπή, είναι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος τάσσεται υπέρ του ανοίγματος μόνο της Γ’ Λυκείου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “τρομακτικά επικίνδυνο” το να ανοίξουν Δημοτικά και Γυμνάσια πριν από το Πάσχα.

Πρακτικά, το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου θεωρείται από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανέφικτο, καθώς οι ίδιοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Συνεπώς δεν μπορεί ένας καθηγητής να διδάσκει και εξ αποστάσεως και δια ζώσης.

Η δεύτερη τάση της Επιτροπής προκρίνει την επιστροφή όλων των μαθητών των Λυκείων, σενάριο που φαντάζει ως το πιο πιθανό και παράλληλα συμπορεύεται με την κυβερνητική βούληση.


Ανοιχτά Λύκεια “βλέπει” ο Γεραπετρίτης
Μιλώντας χθες στη τηλεόραση του Σκάι, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία, δυνατότητα που συνέδεσε ευθέως με τα self tests, με τη διευκρίνιση ότι μιλά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και πρωτίστως για τα Λύκεια.

Στο θέμα των self tests ειδικότερα, επεσήμανε ότι “εκείνο το οποίο η επιτροπή έχει ήδη συζητήσει, είναι ότι θα πάμε σε άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά αυτοδιαγνωστικά τεστ. Έως αύριο, το αργότερο μεθαύριο, εκτιμούμε ότι θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας”. Κατά συνέπεια, συμπέρανε, “υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία”.

Στον αντίποδα, για τον υπουργό, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν ανοιχτή για μεγαλύτερο διάστημα “και υπάρχει η δυνατότητα να επιμηκυνθεί η σχολική περίοδος, πράγμα που δεν είναι εύκολο σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”.

Σκέρτσος: Έχει συμφωνηθεί επί της αρχής ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα Λύκεια
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, σε χθεσινή συνέντευξή του στο Mega, ανακοίνωσε ότι τα self tests θα είναι διαθέσιμα στα μεγάλα αστικά κέντρα από την Πέμπτη, οπότε και θα μπορούν να πηγαίνουν οι γονείς στα φαρμακεία να προμηθεύονται τα τεστ για λογαριασμό των παιδιών τους με τα ΑΜΚΑ τους και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως διευκρίνισε, αυτήν την εβδομάδα θα είναι ανοιχτά μόνο τα ΑΜΚΑ των μαθητών και των εκπαιδευτικών – διοικητικού προσωπικού των σχολείων. Για το θέμα αυτό εξάλλου θα γίνει σήμερα αναλυτική ενημέρωση από την υπουργό Παιδείας και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

“Έχουμε πλέον το εργαλείο των οικιακών τεστ για όλους τους μαθητές. Συνεπώς αυτός ο οποίος διαγιγνώσκεται θετικός, θα μπορεί να κάνει κι ένα δεύτερο επαναληπτικό, δωρεάν τεστ, και να μένει στο σπίτι, άρα να μην μεταφέρει τον ιό στο σχολείο -αυτή είναι η βασική διαφορά. Και μόλις καταφέρουμε την επόμενη εβδομάδα να έχουμε επάρκεια τεστ και για το λιανεμπόριο, το ίδιο θα ισχύσει και για αυτό”, ανέφερε.

Στο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας, αν εντέλει τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα Λύκεια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε ότι “αυτή είναι η συζήτηση που έχει γίνει με την επιτροπή και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα Λύκεια με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επάρκεια των ατομικών οικιακών τεστ σε όλη την Επικράτεια”.

Εκείνο, ωστόσο, που προβληματίζει είναι εάν θα μπορέσουν εγκαίρως να προμηθευτούν τα test τα φαρμακεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουν προλάβει όλοι οι μαθητές του Λυκείου να το έχουν κάνει.

thetoc/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί