Νέες Φορολογικές δηλώσεις – Ποιές οι αλλαγές

Θέμα ωρών αποτελεί η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.


Μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το 2024 αποτελεί ίσως τη χρονιά κατά την οποία η φορολογική δήλωση έχει προσυμπληρωμένα τα περισσότερα στοιχεία είτε αφορούν το έντυπο Ε1 είτε το Ε3.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές φέτος είναι ότι περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από μισθούς και συντάξεις, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση, αλλά η ίδια η εφορία. Ωστόσο καλό θα ήταν να ελέγξουν τα στοιχεία που αναγράφονται ώστε να δουν αν υπάρχουν τυχόν λάθη.

Το νέο καθεστώς ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, οδήγησε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να κάνει καίριες αλλαγές, τόσο στα έντυπα της εφορίας όσο και στις εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου να συμπληρωθούν σωστά οι νέοι κωδικοί.

Παράταση υποβολής

Ωστόσο, πριν ακόμη ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να δοθεί παράταση τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου στην καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης και υποβολής, εξαιτίας της καθυστέρησης ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αν και δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στα έντυπα της εφορίας πέραν αυτών που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια διότι δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε όσους έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις να μην ασχοληθούν με την συμπλήρωση και την υποβολή του Ε1 μιας και όλα τα στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

(Με πληροφορίες από protothema. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί