Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), το περιστατικό στην Κέρκυρα με το άλογο που έχασε τη ζωή του «δεν είναι μεμονωμένο, αλλά προστίθεται στα πολλαπλά περιστατικά κακοποιήσεων ιπποειδών, που συμβαίνουν σε τουριστικά μέρη της χώρας μας, προκαλούν τη δημόσια κατακραυγή και μας δυσφημίζουν διεθνώς».
Η ΠΦΠΟ κάνει λόγο για δημόσια παρέμβαση της ηθοποιού Αντζέλικα Χιούστον τον Απρίλιο του 2023 όσον αφορά τη χρήση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη, αλλά και διεθνών οργανώσεων. Η ηθοποιός τότε, μεταξύ άλλων, είχε σχολιάσει: «Έμεινα άναυδη όταν είδα σε τι φρικτή κακομεταχείριση πρέπει να υποβάλλονται τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης». Το 2022 η Σαντορίνη είχε, επίσης, μπει στο στόχαστρο της διεθνούς οργάνωσης για την ηθική μεταχείριση των ζώων PETA, η οποία είχε κάνει διεξοδική έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των ζώων.
«Η κακοποίηση χιλιάδων ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών) που υποχρεώνονται να εργάζονται ατελείωτες ώρες, μέσα στον ήλιο, κουβαλώντας ανθρώπους και αποσκευές ή σέρνοντας άμαξες, συνήθως σε δύσκολες διαδρομές, συχνότατα με υπερβολικό βάρος, με κακό εξοπλισμό που μεγαλώνει την κακοποίησή τους, συχνότατα μεγάλης ηλικίας ή άρρωστα, αφυδατωμένα και εξαντλημένα, είναι η πραγματικότητα και οδηγεί συχνά σε βαρύτατους τραυματισμούς, αναπηρίες και θανάτους», σημειώνει η ΠΦΠΟ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία βάρβαρη, αχρείαστη πλέον, παρωχημένη πρακτική και εν τέλει καταφανή κακοποίηση. Μία πρακτική ανεπίτρεπτη για συναισθανόμενα όντα, που έχουν δικαίωμα σε μία φυσιολογική ζωή».
Αναφερόμενη στη διεθνή πρακτική, η Ομοσπονδία τονίζει ότι πλέον οι τοπικές Αρχές σε σημαντικούς διεθνείς προορισμούς, όπως η Ρώμη και η Μαγιόρκα, «πήραν απόφαση να καταργήσουν τέτοιες μεταφορές με ιπποειδή και άμαξες. Είναι καιρός να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και από την ελληνική πολιτεία και τους δήμους της χώρας, ώστε να σταματήσει ο βασανισμός και η μέχρι θανάτου εκμετάλλευση των ζώων».
Τέλος, ζητώντας την άμεση απαγόρευση της χρήσης ιπποειδών «για τουριστική ατραξιόν», η ΠΦΠΟ επισημαίνει πως «δεν είναι ούτε γραφικό ούτε ρομαντικό το να εκμεταλλευόμαστε και να εξαντλούμε ανυπεράσπιστα ζώα, να διασκεδάζουμε εις βάρος της ευζωίας και της ζωής τους. Χαρακτηρίζει αρνητικά τον πολιτισμό μας και την εικόνα μας».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μ.Χαρακόπουλος: Οι άγονες αντιπαραθέσεις υπονομεύουν το συλλογικό μας μέλλον
- Ηράκλειο: Αλλαγές στο εκτελεστικό σχήμα της δημοτικής αρχής
- Επιπλέον καταβολές επιστροφής ενοικίου 8,9 εκ ευρώ σε 39,3 χιλιάδες δικαιούχους
- Η μεγαλύτερη βασιλόπιτα της Ελλάδας και φέτος στο Περιστέρι – 10 μέτρα, 100 τόνοι (photo, vid)
- Κ. Γκίλφοϊλ: Η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ «να λάμψει ακόμα πιο φωτεινά την επόμενη χρονιά»
- Σουηδία: Τροχαίο με λεωφορείο στην Στοκχόλμη – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Ολλανδία: Συνελήφθη Σύρος που φέρεται να απειλούσε να διαπράξει επίθεση κάπου στην Ευρώπη
- Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά το 2025 με ένα χιουμοριστικό βίντεο που τα έχει όλα!
- Σημαντικές δυνάμεις του πλανήτη καταδίκασαν την προκλητική ενέργεια των Ουκρανών
- Τραγικός θάνατος για 37χρονο στη Βραζιλία: Πνίγηκε σε διαγωνισμό καρπουζοφαγίας μπροστά στη γυναίκα του









