Ανησυχία στην ελληνική αγορά για το δυστοπικό «Credit Score» που έρχεται από το φθινόπωρο

Πρόκειται μόνο για την αρχή αυτού για το οποίο προειδοποιούσε ο Δημοσθένης Λιακόπουλος ήδη από το 2000.

Τις πρώτες αντιδράσεις της «μετρά» η αγορά μετά τα δημοσιεύματα πως από το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή το Ψηφιακό Credit Point System (Θυμηθείτε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο του ΕΛ).

Με επιφύλαξη δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ότι αντιμετωπίζει την εφαρμογή του νέου κρατικού Συστήματος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο συγκέντρωσης και αξιολόγησης οικονομικών δεδομένων πρέπει να συνοδεύεται από απόλυτη διαφάνεια, σαφείς εγγυήσεις και ουσιαστική προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας ψηφιακής «μαύρης λίστας».

   Υπενθυμιζει ότι το θεσμικό πλαίσιο του νέου συστήματος έχει ήδη ψηφιστεί και η λειτουργία του εξειδικεύθηκε περαιτέρω με τις υπουργικές αποφάσεις του Ιουλίου 2026 και ότι, μέσω της αξιοποίησης οικονομικών δεδομένων και σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης, το σύστημα μπορεί να εκτιμά, μεταξύ άλλων, την πιστοληπτική συμπεριφορά και την ικανότητα αποπληρωμής πολιτών και επιχειρήσεων.

   Για τον ΕΣΠ, το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον πώς αυτή η νέα δυνατότητα θα χρησιμοποιηθεί στην πράξη και, όπως εκτιμά, η πιστοληπτική αξιολόγηση δεν πρέπει να μετατραπεί σε έναν ακόμη μηχανισμό αποκλεισμού από τη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν κάποια στιγμή οικονομικές δυσκολίες. Αντίθετα, πρέπει να συνοδευτεί από πραγματικές δυνατότητες αποκατάστασης της πιστοληπτικής εικόνας και επιστροφής της βιώσιμης επιχείρησης στην οικονομική κανονικότητα.

   Ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως τονίζεται, η αντιμετώπιση των ρυθμισμένων οφειλών. Μία ενεργή ρύθμιση που εξυπηρετείται με συνέπεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο με μία ληξιπρόθεσμη και μη εξυπηρετούμενη οφειλή. Αντίθετα, η συνεπής καταβολή των δόσεων πρέπει να λειτουργεί σταδιακά θετικά στην πιστοληπτική εικόνα του οφειλέτη.

   Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θεωρεί ότι το νέο σύστημα δημιουργεί μία σημαντική ευκαιρία για να γίνει ένα επόμενο βήμα στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε, προς συζήτηση, την πρόταση, το νέο Σύστημα Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και οι δυνατότητες ανάλυσης οικονομικών δεδομένων που το συνοδεύουν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου εξατομικευμένων και βιώσιμων ρυθμίσεων οφειλών έως 120 δόσεις.

   Υπογραμμίζει ο σύλλογος ότι, το αίτημα της αγοράς για μία νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις παραμένει επίκαιρο, καθώς σημαντικό μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με συσσωρευμένες υποχρεώσεις και περιορισμένη ρευστότητα. Σήμερα, όμως, η τεχνολογία επιτρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τη λογική μίας ακόμη οριζόντιας ρύθμισης με τους ίδιους όρους για όλους.

   «Από τη στιγμή που η Πολιτεία αποκτά τη δυνατότητα να εκτιμά την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής μίας επιχείρησης, μπορεί να εξεταστεί ένας μηχανισμός όπου το ύψος της μηνιαίας δόσης και η διάρκεια της ρύθμισης θα προσαρμόζονται, με αντικειμενικά, διαφανή και ελέγξιμα κριτήρια, στην πραγματική οικονομική δυνατότητα κάθε οφειλέτη.

   Μία επιχείρηση με μεγαλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής, θα μπορεί να ολοκληρώνει τη ρύθμιση ταχύτερα. Μία μικρότερη επιχείρηση ή μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προσωρινή πίεση ρευστότητας, θα μπορεί να αξιοποιεί μεγαλύτερη διάρκεια, έως τις 120 δόσεις, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο ώστε η ρύθμιση να είναι πραγματικά βιώσιμη.

   Στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός χαριστικών ρυθμίσεων, αλλά ένας μηχανισμός που θα αυξάνει την πιθανότητα πραγματικής αποπληρωμής των οφειλών.

   Γιατί μία ρύθμιση που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί και χάνεται μετά από λίγους μήνες, δεν ωφελεί ούτε την επιχείρηση ούτε τα δημόσια έσοδα» όπως αναφέρεται.

   Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θεωρεί απαραίτητο το νέο σύστημα να συνοδεύεται από συγκεκριμένες εγγυήσεις:

   ● Πλήρη διαφάνεια ως προς τα δεδομένα και τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση.

   ● Σαφή διάκριση μεταξύ μη εξυπηρετούμενων οφειλών και ενεργών ρυθμίσεων που τηρούνται κανονικά.

   ● Γρήγορη και πλήρως ψηφιακή διαδικασία διόρθωσης λανθασμένων δεδομένων και επανεξέτασης της βαθμολογίας.

   ● Συνεκτίμηση της εποχικότητας, του κλάδου και των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

   ● Σταδιακή βελτίωση της πιστοληπτικής εικόνας για όσους τηρούν με συνέπεια τις ρυθμίσεις τους.

   ● Αποφυγή οποιουδήποτε μηχανισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμο οικονομικό αποκλεισμό μιας κατά τα άλλα βιώσιμης επιχείρησης, εξαιτίας μιας παλαιότερης περιόδου δυσκολιών.

   Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θοδωρής Καπράλος, δήλωσε: «Η δημιουργία ενός κρατικού συστήματος πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι μία σημαντική αλλαγή και εύλογα δημιουργεί ερωτήματα και επιφυλάξεις στην αγορά. Ένα τόσο ισχυρό εργαλείο πρέπει να λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια και εγγυήσεις και να μην εξελιχθεί σε μια νέα ψηφιακή “μαύρη λίστα”».

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ αρχείου: Eurokinissi

  

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί