«Αέρα-πατέρα» περνάνε τα ν/σ που αλλάζουν άρδην τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων – Από τη συνεπιμέλεια μέχρι τα εργασιακά

Παρά τις αντιδράσεις, στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να περάσουν τα πάντα!

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από το σχέδιο νόμου (σημερινός νόμος πλέον) της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, άλλο ένα αμφιλεγόμενο και κατακριτέο νομοσχέδιο έρχεται να περάσει σε διαδικασίες εξπρές από τη Βουλή.

Ο λόγος για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει την σταδιακή υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας για ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις (αρχής γενομένης από το α’ εξάμηνο του 2022) και που πριν από λίγο ψηφίστηκε επί της αρχής.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Μετά την υπερψήφισή του επί της αρχής, το νομοσχέδιο «Για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “ Επιθεώρηση Εργασίας” – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας-Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής», αναμένεται να ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου, μετά από δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θυμίζουμε ότι το πολύκροτο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ψηφίστηκε στις 20 Μαϊου. (Δείτε ΕΔΩ)

Επομένως λιγότερο από ένα μήνα μετά την έγκριση και υπερψήφιση του ν.σ. για τις σαρωτικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται με σχετική άνεση να περάσει άλλον έναν νόμο που προκαλεί την κοινή γνώμη.

Πέρα από την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα λειτουργεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Υπ. Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με τεχνολογίες γεωεντοπισμού, στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • Tσουχτερά πρόστιμα ανά εργαζόμενο για τις επιχειρήσεις που δεν υιοθετήσουν την ψηφιακή κάρτα
  • Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής
  • Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου
  • Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία
  • Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις
  • Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα
  • Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
  • Η θέσπιση νέων αδειών για τους γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς

.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο.

(φωτο: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί