Η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουνίου στην Αγιάσο, στις πλαγιές του Λεσβιακού Ολύμπου τη 7η Γιορτή Κερασιού.
«Η αγροτική περιφέρεια της Αγιάσου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός ερευνητής της Αγιάσου Παναγιώτης Κουτσκουδής, μπορεί να χαρακτηριστεί “δεντροτρόφος”, αφού όλη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, καλύπτεται με δέντρα. Διακρίνονται τρεις συνεχόμενες περιοχές ονομαζόμενες απ’ το κυρίαρχο δέντρο της κάθε περιοχής: ελαιώνας, καστανιώνας, πευκώνας. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές υπάρχουν και οι μικροί κερασώνες της Αγιάσου, που φυτεύτηκαν κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας αντικαθιστώντας τις πολλές συκαμινιές που ξεριζώθηκαν τότε, επειδή δεν παρουσίαζε επαρκή απορρόφηση το παραγόμενο μετάξι, σε αντίθεση με τα κεράσια που παρά το κόστος τους στο μάζεμα είχαν ζήτηση στην αγορά της Μυτιλήνης».
Η γιορτή κερασιού ξεκίνησε πριν από την περίοδο του κορονοϊού και σκοπό έχει πέρα της διοργάνωσης μιας καλοκαιρινής γιορτής με έντονα τοπικά χαρακτηριστικά, την προβολή της Αγιάσου και των ομορφιών της μαζί και των προϊόντων της.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, θα προσφέρονται δωρεάν 600 κιλά κεράσια στους φίλους και επισκέπτες σε κεντρικά σημεία του χωριού (Πλατεία Δημαρχείου, Πλατεία Αγοράς, Σταυρί, Καμπούδι).
Το εικαστικό τμήμα του υπεραιωνόβιου πολιτιστικού φορέα της Αγιάσου, του «Αναγνωστηρίου Αγιάσου» θα κάνει χειροτεχνίες με θέμα το κεράσι στο δημοτικό πάρκο της Αγιάσου, χώρο της ΑΜΚΕ Visit Agiasos. Στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί και «το Κυνήγι του χαμένου κερασιού».
Ο φούρνος «Σουσαμλή» θα φτιάξει ταρτάκια με κρέμα μαστίχα και κεράσι και θα τα προσφέρει στην είσοδο του καταστήματός του.
Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός – ΚΟΙΝΣΕΠ «ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΓΙΑΣΟΥ» θα προσφέρει γλυκίσματα από κεράσι με βάση παλιές παραδοσιακές συνταγές του χωριού.
Η «ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΣΑΜΑΡΑ» θα παρουσιάσει και θα προσφέρει στο περίπτερό της το νέο προϊόν της KALESMA -λικέρ από κεράσι- στην Πλατεία Δημαρχείου.
Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας 10 διακεκριμένων φωτογράφων με σκηνές από την Αγιάσο ενώ θα παρουσιαστεί όμορφο μουσικό πρόγραμμα από τις χορωδίες ΚΑΠΗ Μυτιλήνης – Γυναικών Ιππείου και Αγιάσου υπό τη διεύθυνση της Ουρανίας Πρασίνου-Δούκα (Εθνικό Ωδείο-παράρτημα Μυτιλήνης). Ενώ, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης με θέμα το κεράσι θα οργανωθούν από την ομάδα ΚΔΑΠ Oxygen Academy.
Στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου θα κρατήσουν συντροφιά στους επισκέπτες η ορχήστρα των σαντουριών του «Αναγνωστηρίου Αγιάσου».
Στις 2 το μεσημέρι, από την Πλατεία Δημαρχείου θα ξεκινήσει περίπατος και ξενάγηση από τον Παναγιώτη Κουτσκουδή στη μοναδικού κάλους φύση της Αγιάσου διασχίζοντας τον κερασώνα και καταλήγοντας στην περιοχή Αη Γιάννη όπου θα περιμένουν τους περιπατητές δροσερά κεράσματα.
Πέραν των πολλών χορηγών επιχειρήσεων της περιοχής, στην υλοπίηση των εκδηλώσεων συμμετέχουν οι φορείς Καρναβαλικός Σύλλογος «Ο Σάτυρος», Αναγνωστήριο Αγιάσου, Γυμναστικός Σύλλογος Αγιάσου. «Όλυμπος», Αγροτικός Σύνεταιρισμός Αγιάσου, ΑΜΚΕ Visit Agiasos, Oxygen Academy, Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου και Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Στρατής Μπαλάσκας/photo: pixabay









