ΥΠΕΡΒΟΜΒΑ! Τι συνέβη στα χρηματιστήρια, λίγο πριν την αρχή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Όλα υπάρχουν, απλά οι περισσότεροι δεν ασχολούνται...

Κάποιοι έμποροι μπορεί να ενημερώθηκαν για το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και να χρησιμοποίησαν αυτή την γνώση για να κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας ισραηλινούς τίτλους, σύμφωνα με μελέτη  Αμερικανών  ερευνητών που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.

Κάποιοι το πάνε ακόμα παραπέρα και λένε πως η εισβολή της Χαμάς ήταν συνεννοημένη και έγινε προκειμένου να εφαρμοστούν συγκεκριμένα σχέδια στην Μέση Ανατολή!

Άλλοι όμως από ό,τι φαίνεται θέλησαν, παράλληλα, να κερδίσουν και χρήμα, το οποίο είναι το μέσο προώθησης όλων των σχεδίων και φυσικά όχι ο αυτοσκοπός! Ωστόσο, η σημασία του παραμένει υψηλή!

Όπως αποκαλύπτει το Russia Today, καθηγητές νομικής Robert Jackson Jr. από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ο Joshua Mitts του Πανεπιστημίου Columbia εξέτασαν τις συναλλαγές σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ισραηλινές εταιρείες, καθώς και την δραστηριότητα ανοικτών πωλήσεων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) και την δραστηριότητα εταιρειών που διαπραγματεύονται με αμερικανικά χρηματιστήρια.

Οι ανοικτές πωλήσεις στοχεύουν στην επίτευξη κέρδους σε ένα περιουσιακό στοιχείο που αναμένεται να μειωθεί σε τιμή. Ο πωλητής  «δανείζεται»  ένα αξιόγραφο και το πουλάει στην ανοιχτή αγορά με στόχο να το αγοράσει πίσω αργότερα σε χαμηλότερη τιμή και να βάλει την διαφορά στην τσέπη.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν τις επιθέσεις που προκάλεσαν την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

«Μέρες πριν από την επίθεση, οι έμποροι φάνηκε να προσδοκούν τα επερχόμενα γεγονότα»,  έγραψαν, επικαλούμενοι το σύντομο ενδιαφέρον για το Ισραηλινό Χρηματιστήριο Traded Fund (ETF) που  «ξαφνικά εκτινάχθηκε»  στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας «Ρυθμιστική Αρχή (FINRA)».

Το ETF χρησιμοποιείται συνήθως ως ένας τρόπος για τους ανθρώπους να κάνουν επενδύσεις στο Ισραήλ, το οποίο κάθε μέρα έχει περίπου 2.000 μετοχές βραχυκυκλωμένες. Στις 2 Οκτωβρίου, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 227.000 μετοχές, αποκάλυψε η μελέτη.

«Και λίγο πριν την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξήθηκαν δραματικά»,  έγραψαν οι καθηγητές στην έκθεσή τους 66 σελίδων.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο»,  είπε ο Μιτς, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, προσθέτοντας ότι οι μετοχές που πωλήθηκαν σε μικρή ποσότητα για μία μόνο ισραηλινή εταιρεία απέφεραν κέρδη σχεδόν 900.000 δολαρίων.

Σε άλλο τεκμηριωμένο παράδειγμα, 4,43 εκατομμύρια μετοχές της Leumi, της μεγαλύτερης τράπεζας του Ισραήλ, πωλήθηκαν ανοικτά μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου, αποφέροντας κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (862 εκατομμύρια δολάρια). Η τιμή της μετοχής της Leumi μειώθηκε σχεδόν κατά 9% στις 8 Οκτωβρίου αμέσως μετά την επίθεση.

Οι καθηγητές διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα των ανοικτών πωλήσεων στις αρχές Οκτωβρίου  «ξεπέρασε τις ανοικτές πωλήσεις που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης».

Η Αρχή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ δήλωσε ότι εξετάζει τα ευρήματα Αμερικανών ερευνητών, προσθέτοντας ότι  «το θέμα είναι γνωστό στην αρχή και βρίσκεται υπό διερεύνηση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί