Βρετανία: Τρεις διαδηλωτές κρίθηκαν ένοχοι καθώς έφεραν εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

Τρεις διαδηλωτές, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, που επεδείκνυαν εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς σε μια πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο κέντρο του Λονδίνου, μια εβδομάδα μετά την φονική εισβολή των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, κρίθηκαν ένοχοι με βάσει τη νομοθεσία περί τρομοκρατίας.

Η 29χρονη Χέμπα Αλχάγιεκ, και η 26χρονη Παούλιν Ανκούντα είχαν κολλήσει στις πλάτες τους εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς, ενώ ο Νοιμούτου Ολαγίνκα Ταϊγιο, 27 ετών, είχε κολλήσει μία παρόμοια εικόνα στη λαβή ενός πλακάτ.

Τις εικόνες αυτές τις έφεραν πάνω τους σε μια διαδήλωση στις 14 Οκτωβρίου 2023, μόλις επτά ημέρες αφότου μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου σφαγιάζοντας περίπου 1.200 Ισραηλινούς.

Στους τρεις διαδηλωτές ασκήθηκαν διώξεις με βάση τον νόμο περί τρομοκρατίας, με την κατηγορία ότι μετέφεραν ή επεδείκνυαν εικόνες για να δημιουργήσουν εύλογες υποψίες ότι είναι υποστηρικτές της εκτός νόμου στη Βρετανία οργάνωσης της Χαμάς, κατηγορία που οι τρεις νέοι αρνήθηκαν.

Έπειτα από μια διήμερη δίκη στο Δικαστήριο του Ουεστμίνστερ, οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι σήμερα, αφού οι εισαγγελείς έκριναν ότι «δεν ήταν τυχαίο» ότι οι κατηγορούμενοι έφεραν τις εικόνες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίθεση της Χαμάς.

Στην ετυμηγορία του, ο αναπληρωτής ανώτερος περιφερειακός δικαστής Ταν Ικράμ ανέφερε: «Επτά ημέρες νωρίτερα, η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ με αυτά που περιγράφονται από τα μέσα ενημέρωσης ως αλεξίπτωτα πλαγιάς. Ένας λογικός άνθρωπος θα το είχε δει και θα είχε διαβάσει για αυτό. Δεν βρίσκω ότι ένας λογικός άνθρωπος θα ερμήνευε την εικόνα απλώς ως σύμβολο ελευθερίας».

Ωστόσο ο δικαστής πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι σαφής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποια/ος από αυτούς τους κατηγορούμενους είναι υποστηρικτής της Χαμάς ή προσπαθούσε να δείξει υποστήριξη στη Χαμάς». Ο δικαστής τόνισε ότι «αποφάσισε να μην τιμωρήσει» τους κατηγορούμενους και έδωσε στους τρεις τους απαλλαγή 12 μηνών υπό όρους.

«Ξεπεράσατε τα όρια, αλλά θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε. «Ελπίζω να πήρατε το μάθημά σας»

Αντιδρώντας στην ετυμηγορία, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος τόνισε ότι η επίδειξη των εικόνων ισοδυναμούσε με «εξύμνηση των πράξεων» της Χαμάς.

Οι δικηγόροι των τριών νεαρών είχαν υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα οι τρεις διαδηλωτές εμφάνιζαν εικόνες emoji με αλεξίπτωτο αντί για αλεξίπτωτο πλαγιάς και ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία έκανε «λάθος» σε αυτό που είδε εκείνη την ημέρα.

Ο δικηγόρος της Αλχάγιεκ και της Ανκούντα υποστήριξε ότι η ιδέα ότι η εικόνα ήταν ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς ξεκίνησε από «μια ομάδα στο διαδίκτυο που είχε τη δική της ατζέντα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί