Βρετανία: Για πρώτη φορά σε μουσείο το ρωμαϊκό φέρετρο με λείψανα 1.600 ετών

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό φέρετρο αναμένεται να αποκαλυφθεί στο κοινό για πρώτη φορά, αφού ανακαλύφθηκε στο Δυτικό Γιορκσάιρ της Βρετανίας το 2022.

Το μολύβδινο φέρετρο ήταν θαμμένο σε ένα χωράφι στο Γκάρφορθ, κοντά στο Λιντς, για περισσότερα από 1.600 χρόνια και περιείχε τα λείψανα μιας γυναίκας υψηλού προφίλ.

Η ανάλυση αργότερα αποκάλυψε ότι περιείχε ακόμα μερικά λείψανα ενός παιδιού. Οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του Δυτικού Γιορκσάιρ ανακάλυψαν τον ταφικό χώρο πριν δύο χρόνια, βρίσκοντας τα λείψανα περισσότερων από 60 ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Η ανασκαφή αποκάλυψε το παραμορφωμένο φέρετρο, το οποίο περιείχε τα λείψανα μιας γυναίκας ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών. Τάφηκε φορώντας ένα βραχιόλι, κολιέ με γυάλινες χάντρες και δαχτυλίδι ή σκουλαρίκι και πιστεύεται ότι είχε υψηλό προφίλ και ίσως ήταν Ρωμαία αριστοκράτισσα.

Η χρονολόγηση με άνθρακα αποκάλυψε ότι τα λείψανα ενός παιδιού, που βρέθηκε στο φέρετρο μαζί της, θάφτηκαν περίπου την ίδια εποχή, γεγονός που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τις ύστερες ρωμαϊκές ταφικές πρακτικές στη Βρετανία, αναφέρει δημοσίευμα το BBC.

Το φέρετρο και το καπάκι του συντηρούνται και σταθεροποιούνται προς το παρόν στο Μουσείο της πόλης του Λιντς, στο πλαίσιο της νέας έκθεσης Living with Death.

Η Κατ Μπάξτερ, επιμελήτρια αρχαιολογίας των Μουσείων και Γκαλερί του Λιντς, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό και αξιοσημείωτο εύρημα που έχει δυνητικά τεράστιες επιπτώσεις στην κατανόηση της ιστορίας του πρώιμου Λιντς και εκείνων που έφτιαξαν το σπίτι τους εδώ».

«Η ανακάλυψη των λειψάνων ενός δεύτερου ατόμου μέσα στο φέρετρο είναι συναρπαστική, ιδιαίτερα καθώς ανήκαν σε ένα παιδί. Θέτει μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα για το πώς οι άνθρωποι πριν από περισσότερα από 1.600 χρόνια αντιμετώπιζαν τους νεκρούς τους», τόνισε η ίδια.

Η κα Μπάξτερ επσήμανε ότι το ρωμαϊκό μολύβδινο φέρετρο είναι το μοναδικό στο είδος του που ανακαλύφθηκε ποτέ στο Δυτικό Γιορκσάιρ.

«Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να εκθέσουμε το φέρετρο τόσο γρήγορα μετά την ανασκαφή και ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτό το εκπληκτικό κομμάτι της ιστορίας με τους επισκέπτες μας», είπε.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 Μαΐου έως τις 5 Ιανουαρίου 2025 και θα περιλαμβάνει επίσης προσωπικές ιστορίες και αντικείμενα από όλο τον κόσμο, τα οποία εξερευνούν τον «θάνατο, και τη θλίψη».

Το φέρετρο θα εκτίθεται στο Μουσείο της πόλης του Λιντς από τις 3 Μαΐου.

(Με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί