Βραζιλία: Υιοθετεί ελεύθερο εμπόριο με την Παλαιστινιακή Αρχή σε ένδειξη υποστήριξης

Η Βραζιλία έθεσε σε ισχύ μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία περίμενε επικύρωση για πάνω από μια δεκαετία, σε μια ένδειξη υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό

«Η συμφωνία είναι μια απτή συνεισφορά σε ένα οικονομικά βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, το οποίο μπορεί να ζει ειρηνικά και αρμονικά με τους γείτονές του», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η Βραζιλία, η οποία αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος και επέτρεψε την ίδρυση παλαιστινιακής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας το 2010, επικύρωσε την Παρασκευή τη συμφωνία μεταξύ Mercosur, του εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής και της Παλαιστινιακής Αρχής που είχε υπογράψει το 2011.

Η Ουρουγουάη υποστήριξε τη συμφωνία για την Παλαιστίνη, ανέφερε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι υπήρξε μικρή αντίσταση αφού η Mercosur έχει παρόμοια συμφωνία με το Ισραήλ.

Δεν κατέστη σαφές αν άλλα κράτη μέλη της Mercosur θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βραζιλίας. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αργεντινής του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι δεν το έχει πράξει. Το υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Μπραζίλια, Ιμπραχίμ αλ Ζεμπέν, χαρακτήρισε την απόφαση της Βραζιλίας «θαρραλέα, υποστηρικτική, που έρχεται την κατάλληλη στιγμή».

Είναι «ο αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηριχθεί η ειρήνη στην Παλαιστίνη», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Παλαιστίνης και Mercosur, επί του παρόντος μόλις 32 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, θα αυξηθεί.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί