Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανανέωσε χθες Τετάρτη για έναν χρόνο την εντολή της στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ώστε να συνεχίσει να επιτηρεί την εφαρμογή της συνθήκης ειρήνης.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να εγγυάται ασφαλές περιβάλλον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για όλους τους πολίτες της και να υποστηρίζει» τη χώρα των Βαλκανίων, διαβεβαίωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ, μετά την ομόφωνη παράταση της εντολής της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης για 12 μήνες από το ΣΑ.
Η εντολή της πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ, ή EUFOR Althea, ανανεώθηκε ως τον Νοέμβριο του 2023 με την απόφαση 2658 (2022) του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ή επιχείρηση Althea, άρχισε το 2004, με αποστολή την επιτήρηση της ασφάλειας και της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον (1995), που έβαλε τέλος στα τρία και πλέον χρόνια του πολέμου ανάμεσα στους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Βόσνιους.
Δυνάμει της συμφωνίας δημιουργήθηκαν δυο οντότητες που απολαύουν ευρεία αυτονομία, η Σερβική Δημοκρατία και η Βοσνιοκροατική Ομοσπονδία.
Ιδρύθηκαν επίσης διάφοροι θεσμοί που θεωρητικά εγγυώνται την ομαλή λειτουργία του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
amna/ pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο