• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση δύο «βαλλιστικών πυραύλων άγνωστου τύπου» στη θάλασσα, σύμφωνα με τη Σεούλ επρόκειτο για όπλα «μικρού βεληνεκούς»

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση δύο «βαλλιστικών πυραύλων άγνωστου τύπου» στη θάλασσα, σύμφωνα με τη Σεούλ επρόκειτο για όπλα «μικρού βεληνεκούς»

Δύο «βαλλιστικοί πύραυλοι», οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν «άγνωστου τύπου», εκτοξεύθηκαν από την πόλη Γουονσάν της Βόρειας Κορέας στη θάλασσα, ανέφεραν τα υπουργεία Άμυνας της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 240 χιλιομέτρων και έφθασαν σε ύψος 35 χιλιομέτρων.

Κατά την ίδια πηγή, η εκτόξευση πιστεύεται ότι εντάσσεται στα γυμνάσια που επέβλεψε την Παρασκευή ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το επιτελείο στη Σεούλ, οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν ήταν «μικρού βεληνεκούς».

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας από την πλευρά του ανέφερε ότι οι πύραυλοι δεν έφθασαν «στην επικράτειά μας» και «στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» της χώρας.

Οι σημερινές εκτοξεύσεις είναι οι πρώτες αφότου η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε στην αρχή της χρονιάς πως έχει πλέον στη διάθεσή της ένα «νέο στρατηγικό όπλο», σημείωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η ανησυχία για τη Βόρεια Κορέα κλιμακώθηκε στα τέλη του 2019, καθώς η κυβέρνησή της είχε δώσει προθεσμία ως τα τέλη της χρονιάς στις ΗΠΑ για να της κάνουν νέα προσφορά για την άρση των διεθνών κυρώσεων αν ήθελαν να συνεχιστούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να στείλουν στην Ουάσινγκτον ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο», κατά τη διατύπωση αξιωματούχου που γενικά θεωρήθηκε πως μεταφραζόταν στη δοκιμή κάποιου νέου όπλου.

Σύμφωνα με το Γιονάπ πρόκειται για την πρώτη σημαντική δοκιμή όπλων στην οποία προχωρά η Βόρεια Κορέα μέσα στο 2020.

Το 2019, η Πιονγκγιάνγκ είχε προχωρήσει συνολικά σε 13 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μετά το πλήρες αδιέξοδο στις διμερείς διαπραγματεύσεις της με την Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ