«ΒΟΜΒΕΣ» από Tsarev: «Αυτά είναι τα ΛΑΘΗ της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Ο Oleg Tsarev, Ρώσο-ουκρανός βουλευτής για πολλά χρόνια και ένας από τους ιδρυτές της Novorossiya το 2014, θεωρείται καλά ενημερωμένος - τόσο από ανοιχτές όσο και από μυστικές πηγές. Τώρα μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα μεγαλύτερα λάθη της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά την διάρκεια του πολέμου και πολύ πριν.

Όταν ρωτήθηκε για την προφητική προειδοποίησή του από την άνοιξη του περασμένου έτους ότι μια απόσυρση του ρωσικού στρατού από τα προάστια του Κιέβου θα σήμαινε αναπόφευκτα ότι μια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία θα έπρεπε να αποκρουστεί λίγο αργότερα, ο Tsarev είπε: 

“Αυτοί [οι Ουκρανοί]] σχηματίζουν τρεις ομάδες τακτικής, δηλαδή τρεις μεραρχίες. (…) Αν πριν υπήρχε μια σταγόνα στρατιωτικής βοήθειας, τώρα είναι ένας χείμαρρος. Μια τεράστια ποσότητα τεθωρακισμένων οχημάτων. Οι στρατιώτες θα έχουν εκπαιδευτεί σχετικά στο εξωτερικό!!!

Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία ενήργησε σοφά αποφασίζοντας να μην προχωρήσει στην επίθεση στο Zaporozhye προς το παρόν, λέει ο Tsarev. Αν είχαν προχωρήσει στην επίθεση τώρα, θα είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Τώρα κρατούν την πρώτη γραμμή και μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα αντέξουν την (επόμενη) ουκρανική επίθεση.

Ποιά λάθη έκανε η Ρωσία;

«Μην υποτιμάς τον αντίπαλό σου» είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα του Τσάρεφ που πρέπει να βγάλει η Ρωσία από την μέχρι τώρα πορεία του πολέμου. Στο σημείο αυτό, ο πρώην πολιτικός, που συνήθως είναι χαμηλών τόνων αλλά ξέρει όλα τα κόλπα και πάντα ζυγίζει προσεκτικά κάθε λέξη, έβγαλε αφρούς:

“Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, έπρεπε να πολεμήσετε. Μην σκέφτεστε τις διαπραγματεύσεις, σκεφτείτε πώς να κερδίσουμε τον πόλεμο. Εάν κερδίσουμε τον πόλεμο, θα υπάρξει ένα νέο status quo και όλα θα λυθούν”.

“Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν και ξεκίνησαν την πολιτική τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δύσκολη πραγματικότητα. Ο πληθυσμός της Ουκρανίας ήταν στην πραγματικότητα Ρώσοι, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλούσαν. Και ήθελαν να την κάνουν μια αντιρωσική χώρα. Θα έπρεπε να είχαμε κάνει προσπάθεια να το αποτρέψουμε. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα [από την Ρωσία]. Κατά την διάρκεια του Μαϊντάν ήμουν αναπληρωτής αρχηγός της κυβερνώσας παράταξης. Οργάνωσα το αντι-Μαϊντάν και ό,τι είχε σχέση με την αντίσταση. Δούλεψα με την SBU, δούλεψα με την αστυνομία, είχα όλες τις πληροφορίες, είδα πώς δούλευαν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, των χωρών της ΕΕ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας (…) Έχουν κάνει κολοσσιαία δουλειά».

Όταν ξεκίνησε το Μαϊντάν, ο Tsarev, που είχε ήδη εμπειρία τότε, ήξερε ότι η όλη κατάσταση στόχευε εναντίον της Ρωσίας και ότι η Δύση δεν ανησυχούσε καθόλου για την Ουκρανία. Στην Ρωσία, ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του έπεσαν στο κενό:

«Εμφανίστηκα στη ρωσική τηλεόραση και είπα: Ακούστε, θα γίνει μεγάλη καταστροφή σύντομα. Και μου είπαν: Αυτή είναι η δουλειά σας, τακτοποιήστε το μεταξύ σας, θα σας προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο. Αν συμπεριφερθείτε καλά, θα πάρετε έκπτωση.”

Ο Tsarev συνόψισε ότι ήταν θεμελιώδες λάθος το ότι η Ρωσία δεν νοιαζόταν για την ουκρανική κοινωνία για δύο δεκαετίες. Έχει δουλέψει με πολιτικούς και επιχειρηματίες, αλλά όχι με τον κόσμο.

Μετά την καταστροφή του Μαϊντάν το 2014, η Μόσχα «δεν πήρε τις σωστές αποφάσεις». Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι η σύναψη των συμφωνιών του Μινσκ ήταν λάθος. 

Η κατάσταση στην Ρωσία είναι υπαρξιακά απειλητική όσο ποτέ άλλοτε 

Τα λάθη πριν από το 2014 και μετά το 2014 έχουν φέρει τη Ρωσία σε μια υπαρξιακά απειλητική κατάσταση, κρίνει ο Tsarev: 

“Εμείς οι Ρώσοι δεν ήμασταν ποτέ στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα. Ακόμη και στον Κριμαϊκό πόλεμο [Σημείωση: Η Ρωσία είχε χάσει τον Κριμαϊκό πόλεμο κατά της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας στα μέσα του 19ου αιώνα με πικρές συνέπειες] είχαμε έναν σύμμαχο: την Πρωσία! Τώρα δεν έχουμε καθόλου συμμάχους, είμαστε μόνοι ενάντια σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις αυτόν τον πόλεμο, όχι μόνο δύσκολο να τον κερδίσεις, δύσκολο ακόμη και να μην τον χάσεις τουλάχιστον».

Ο Τσάρεφ έχει μια λύση: ο πόλεμος πρέπει να είναι λαϊκός πόλεμος, «πατριωτικός πόλεμος». Αντίθετα, οι αρχές προσπάθησαν να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτόν:

«Λοιπόν, γίνεται μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, έρχομαι στη Μόσχα και εδώ μου λένε: “Είναι μακριά, ζούμε την ειρηνική μας ζωή εδώ. Παρεμπιπτόντως, πού να πάμε διακοπές, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία ή στο Σότσι! Είναι μάλλον πολύ επικίνδυνα στην Κριμαία”. Δεν θα κερδίσουμε τον πόλεμο με αυτή την στάση».

Ως συνταγή του για τη νίκη, ο Tsarev αναφέρει:

“Δεν θα είχαμε κερδίσει τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο [τον αγώνα της ΕΣΣΔ ενάντια στην Ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο] αν δεν υπήρχε ευθύνη. Όλοι οι ηγέτες ήταν στο πλευρό του λαού, τα παιδιά όλων των ηγετών πολέμησαν στο μέτωπο. Χωρίς αυτό (γενική επιστράτευση) δεν θα λειτουργήσει το πράγμα. Εάν υπάρχουν λάθη πρέπει να κατονομαστούν, οι ένοχοι πρέπει να κατονομαστούν και να αφαιρεθούν από τις θέσεις τους. Και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο! Νεαρά παλικάρια πεθαίνουν κάθε μέρα, πληρώνουμε για κάθε λάθος με το αίμα τους.”

photo freepik

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί