«Βόμβα» Μπόρις Τζόνσον: Η Γερμανία ήλπιζε γρήγορη ήττα της Ουκρανίας, η Γαλλία ήταν σε άρνηση

Τις πρώτες αντιδράσεις των δυτικών στην εισβολή της Ρωσίας αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε ότι αρχικά η Γαλλία «ήταν σε άρνηση» ενώ η Γερμανία ήλπιζε σε γρήγορη ήττα του ουκρανικού στρατού αντί μιας μακράς πολεμικής σύρραξης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο CNN Portugal, οι δυτικές χώρες αντιμετώπιζαν με διαφορετικό τρόπο τη Μόσχα και την εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του πολέμου, βάζοντας στο στόχαστρο τρεις χώρες -τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι στη συνέχεια οι εν λόγω χώρες στήριξαν την Ουκρανία αλλά τον περασμένο Φεβρουάριο, στις αρχές του πολέμου, δεν συνέβαινε αυτό.


«Αυτό ήταν τεράστιο σοκ… Μπορούσαμε να δούμε ότι συγκεντρώνονται ρωσικές δυνάμεις αλλά κάποιες χώρες είχαν πολύ διαφορετικές οπτικές» δήλωσε ο Τζόνσον, μιλώντας στο δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.

«Η γερμανική θέση ήταν ότι αν είναι να γίνει, που θα ήταν καταστροφή, τότε θα ήταν καλύτερο να τελειώσει γρήγορα, να υποχωρήσει η Ουκρανία» είπε ο Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο είχε οικονομικά επιχειρήματα.

«Εγώ δεν μπορούσα να το στηρίξω αυτό, θεωρούσα ότι είναι μια καταστροφική οπτική.

Αλλά κατανοώ γιατί σκέπτονταν και αισθάνονταν έτσι» είπε ο Τζόνσον, συμπληρώνοντας: «Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι Γάλλοι ήταν σε άρνηση μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Ο Τζόνσον άσκησε κριτική και στην πρώτη αντίδραση της Ιταλίας, τονίζοντας ότι η τότε κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι, έλεγε ότι δεν θα μπορούσε να στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση λόγω της τεράστιας ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία.

Το CNNi έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και το γραφείο του Μάριο Ντράγκι, να σχολιάσουν τα λεγόμενα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού.

Όπως υπογραμμίζει το CNNi, η στάση των ευρωπαϊκών χωρών άλλαξε γρήγορα μετά από την εισβολή του Φεβρουαρίου.

«Αυτό που συνέβη ήταν πως όλοι – Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, όλοι και ο Τζο Μπάιντεν- έβλεπαν ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση. Γιατί δεν μπορούσαν να διαπραγματευτούν με αυτό τον τύπο (σ.σ. τον Πούτιν). Αυτό ήταν βασικό» είπε ο Τζόνσον, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έκτοτε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχει πάει περίφημα.

Κλείνοντας είπε ότι μετά από όλες τις ανησυχίες του, τελικά είναι ικανοποιημένος από τη στάση που κράτησε το μπλοκ.

«Ήταν ενωμένοι. Οι κυρώσεις ήταν σκληρές».

CNN Greece/eurokinissi

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί