Δεκάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ απέκλεισαν χθες Πέμπτη τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να μη δοθεί άδεια προσγείωσης σε δύο ιρανικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ΝΝΑ στα αγγλικά, ΑΝΙ στα γαλλικά).
Ανεμίζοντας κίτρινες σημαίες της Χεζμπολάχ και πορτρέτα του πρώην ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα –σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού στα τέλη Σεπτεμβρίου–, νεαροί έκαψαν λάστιχα και διέκοψαν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Άλλοι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του διεθνούς αεροδρομίου και παρακείμενες οδούς, σύμφωνα με το ΑΝΙ.
Επιτόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικές δικτύωσης δείχνουν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.
Δείτε τα σχετικά video:
#Hezbollah protesters angry why #Lebanon prohibited an Islamist #Iran aircraft (likely loaded with cash and arms) from landing in Beirut Airport. pic.twitter.com/jCaeKHwdgY
— Hussain Abdul-Hussain (@hahussain) February 13, 2025
🚨عاجل
— Raymond Hakim (@RaymondFHakim) February 13, 2025
▪️الاحتجاجات تتفاعل على طريق مطار في بيروت
▪️لبنان رفض استقبال طائرات إيرانية
قام الحزب بقطع طريق المطار
حزب الله إيراني أكتر من الإيرانيين pic.twitter.com/JxvjDgxu68
Αξιωματούχος του αεροδρομίου δήλωσε στο AFP ότι το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε από τη διοίκηση του διεθνή αερολιμένα της Βηρυτού να ενημερώσει την ιρανική αεροπορική εταιρεία Mahan Air ότι δεν μπορεί να δεχθεί δύο πτήσεις της με προορισμό την πρωτεύουσα του Λιβάνου, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.
Η πρώτη πτήση ήταν προγραμματισμένο να γίνει χθες Πέμπτη και η δεύτερη σήμερα Παρασκευή, διευκρίνισε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Οι δύο πτήσεις αναβλήθηκαν για την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.
Σε δήλωσή του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο Σαΐντ Σαλαντρί, διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς αεροδρομίου «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης, αναφέρει ότι «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) πτήση προς της Βηρυτό ήταν προγραμματισμένη» αλλά οι αρχές του Λιβάνου δεν έδωσαν την απαιτούμενη άδεια.
Την Τετάρτη ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, κατηγόρησε τη Δύναμη Αλ Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και τη Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποίησαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού για να μεταφέρουν με εμπορικές πτήσεις χρήματα που προορίζονταν για τον εξοπλισμό του λιβανέζικου κινήματος.
Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν. Το σιιτικό κίνημα και η κυβέρνηση του Λιβάνου απορρίπτουν τις κατηγορίες.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χαμός στις ΗΠΑ! Πυροβόλησαν και σκότωσαν δεξιό σύμμαχο του Τραμπ σε εκδήλωση – Σκληρά ΒΙΝΤΕΟ
- Ιστορική επανένωση της βασιλικής οικογένειας: Χάρι και Κάρολος συναντιούνται μετά από 18 μήνες
- Δικαστήριο και εξελιγμένο σύστημα ύδρευσης ανακαλύφθηκαν σε αρχαία ελληνική πόλη της Σικελίας, vid
- Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Αναβολή για την Πέμπτη της έκτακτης συνεδρίασης για το Μεσανατολικό
- Πειραιάς: Ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ για τη σύγκρουση τραμ με λεωφορείο – Ένοιωσε αδιαθεσία ο οδηγός
- Bill Gates: Πρώτη φορά εκτός 10άδας με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής – Στην κορυφή ο Μασκ
- Δεν θέλουν την Ρωσία του Πούτιν! Μετά τους διεθνιστές της Ευρώπης, ο ΟΗΕ έβαλε το «κερασάκι»
- Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου στις Συκιές- Για απόπειρα ανθρωποκτονίας διώκεται ο 18χρονος
- OpenAI: Ξεκίνησε την παραγωγή ταινίας κινουμένων σχεδίων με στόχο τις Κάννες το 2026
- Ιπποκράτειο: Αναβλήθηκε για τις 12/9 η δίκη του γιατρού που ζήτησε «φακελάκι»
Κύρια Θέματα

















