Βιετνάμ: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Βο Βαν Θουόνγκ, παραδεχόμενος “λάθη και παραλείψεις”

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ Βο Βαν Θουόνγκ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, αφού παρέμεινε μόνο επί έναν χρόνο στο αξίωμα αυτό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της κομμουνιστικής χώρας, η οποία έχει ξεκινήσει εκκαθαρίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο VNA, ο πρόεδρος δήλωσε ένοχος για «παραβάσεις και παραλείψεις» και η παραίτησή του έγινε δεκτή από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η εντυπωσιακή πτώση του 53χρονου πολιτικού σημειώνεται σε μια περίοδο που το Βιετνάμ βιώνει πολιτικές αναταράξεις. Ο προκάτοχός του απομακρύνθηκε επίσης από τη θέση αυτή στο πλαίσιο μιας εκστρατείας καταπολέμησης της διαφθοράς που οδήγησε στην αποπομπή πολλών υπουργών ενώ διευθυντές κορυφαίων επιχειρήσεων δικάστηκαν για απάτες και διαφθορά.

Το Βιετνάμ κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Επικεφαλής του καθεστώτος είναι επισήμως ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός ενώ οι κυριότερες αποφάσεις λαμβάνονται από το 16μελές Πολιτικό Γραφείο. Μολονότι ο πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους, ο ισχυρός άνδρας του καθεστώτος είναι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, ο Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της εκστρατείας κατά της διαφθοράς, την οποία στηρίζει η κοινή γνώμη.

Ο Βο Βαν Θουόνγκ παραβίασε αδιευκρίνιστους «κανόνες» και δεν έδωσε το σωστό παράδειγμα ως αρχηγός του κράτους, μετέδωσε το VNA. «Οι παραβάσεις και οι παραλείψεις του συντρόφου Βο Βαν Θουόνγκ ήταν απεχθείς από την κοινή γνώμη, επηρεάζοντας τη φήμη του Κόμματος, του κράτους και του ιδίου», πρόσθεσε το πρακτορείο.

«Έχοντας πλήρη συνείδηση της ευθύνης του απέναντι στο Κόμμα, το κράτος και τον λαό, υπέβαλε την παραίτησή του από τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί».

Η Εθνοσυνέλευση, που ακολουθεί πιστά τις εντολές των στελεχών του κόμματος, θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Πέμπτη για να επικυρώσει την παραίτηση. Την προεδρία αναμένεται ότι θα αναλάβει η νυν αντιπρόεδρος Βο Θι Αν Σουάν, μέχρι να βρεθεί μόνιμος αντικαταστάτης του Βο Βαν Θουόνγκ. Ο τελευταίος έγινε πρόεδρος στις 2 Μαρτίου 2023, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του προκατόχου του, του Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, μια ασυνήθιστη εξέλιξη για το Βιετνάμ όπου προέχει η σταθερότητα και οι καλά μελετημένες πολιτικές αλλαγές.

Πριν από τον Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, μόνο ένας πρόεδρος είχε παραιτηθεί, για λόγους υγείας.

Όταν ανέλαβε καθήκοντα πριν από έναν χρόνο ο Βο Βαν Θουόνγκ δήλωσε «αποφασισμένος να αγωνιστεί κατά της διαφθοράς». Θεωρείτο προσκείμενος στον γενικό γραμματέα του Κόμματος, τον Νγκουγιέν Φου Τρονγκ.

Δεν έχει δοθεί καμία άλλη διευκρίνιση για τους λόγους της παραίτησης του Βο Βαν Θουόνγκ.

Ο αναλυτής Μπενουά ντε Τρεγκλοντέ εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή προμηνύει μεγάλες πολιτικές αλλαγές, ενόψει του Συνεδρίου του 2026, στο οποίο ενδέχεται να αναδειχθεί ο διάδοχος του Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, που φέτος τον Απρίλιο θα κλείσει τα 80 του. «Είναι ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, υπό ένα ωμό πρόσχημα (…) Πλήττοντας τον Βο Βαν Θουόνγκ, πλήττεται ο Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών της Στρατιωτικής Σχολής (Irsem) του Παρισιού. «Η αποχώρηση αυτή εντάσσεται στις αντιπαλότητες μεταξύ των φραξιών στους κόλπους του Κόμματος, πριν από την ανανέωση της πολιτικής ελίτ, δεδομένου ότι η υγεία του Νγκουγιέν Φου Τρονγκ επιδεινώνεται», πρόσθεσε.

Στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας είχε ανακοινώσει ότι διευρύνει μια έρευνα –στο επίκεντρο της οποίας βρισκόταν μια εταιρεία ανάπτυξης των υποδομών– σε τρεις επαρχίες, μεταξύ των οποίων είναι και η Κουάνγκ Νγκάι, όπου ο Βο Βαν Θουόνγκ ήταν στο παρελθόν επικεφαλής του Κόμματος. Το υπουργείο ανέφερε ότι η εταιρεία Phuc Son είναι ύποπτη για παραποίηση λογιστικών στοιχείων προκειμένου να αποφύγει τη φορολόγηση και ότι συνελήφθησαν εννέα άτομα, εκ των οποίων πέντε ήταν δημόσιοι υπάλληλοι στην επαρχία Κουάνγκ Νγκάι.

Δύο μεγάλες δίκες για απάτη και διαφθορά ξεκίνησαν επίσης αυτόν τον μήνα στο Ανόι και το Χο Τσι Μινχ, με κατηγορούμενους πολλούς διευθυντές επιχειρήσεων της χώρας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί