Τσαβούσογλου: Ρωσία και τρομοκρατία οι δύο μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία και η τρομοκρατία είναι οι δύο σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,

εκφράζοντας την υποστήριξη της Τουρκίας στην πολιτική ανοικτής πόρτας της συμμαχίας, μεταδίδει το ahvalnews, επικαλούμενο τον ιστότοπο Diken.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έρχονται εν μέσω μιας διαμάχης μεταξύ της Άγκυρας και της συμμαχίας σχετικά με τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Οι δύο σκανδιναβικές γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν και οι δύο μακρά σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα, υπέβαλαν τον Μάιο αίτηση για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Τουρκία, η οποία διοικεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία, έχει αντιταχθεί στην ένταξη των σκανδιναβικών χωρών με την αιτιολογία ότι φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και άλλους που θεωρεί τρομοκράτες, καθώς και λόγο των εξαγωγών όπλων προς την Άγκυρα το 2019.

“Η Τουρκία υποστήριζε πάντα την πολιτική ανοικτής πόρτας του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο υποψήφιες χώρες. Και οι δύο σημαντικότερες απειλές ενώπιον του ΝΑΤΟ είναι η Ρωσία και η τρομοκρατία”, μετέδωσε το Diken, επικαλούμενο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που προχώρησε στις εν λόγω δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι στην Πράγα.

“Ως εκ τούτου, ζητάμε να ληφθούν υπόψη όλες οι ανησυχίες της συμμαχίας (του ΝΑΤΟ). Η υποστήριξη που παρέχουν αυτές οι χώρες στις τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαφής”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα έχει απαιτήσει από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να σταματήσουν την υποστήριξη ομάδων που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, να εκδώσουν υπόπτους που αναζητούνται από τη χώρα και να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα ως προϋπόθεση για την υποστήριξη της Τουρκίας στις υποψηφιότητες των χωρών για το ΝΑΤΟ.

(capital – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί