Τρίτη μέρα εκλογών στη Ρωσία: Πάει προς ιστορικό θρίαμβο ο Πούτιν

Οι Ρώσοι ψηφίζουν σήμερα, για τρίτη και τελευταία ημέρα, για τις προεδρικές εκλογές,

κομμένες και ραμμένες για τη θριαμβευτική επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Οι επικριτές του Ρώσου πρόεδρου, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας εδώ και 24 χρόνια, θα προσπαθήσουν σε κάθε περίπτωση να κάνουν να ακουστεί η φωνή τους, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών, καλώντας τους υποστηρικτές τους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες το μεσημέρι.

Οι εκλογές διεξάγονται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας στη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις περιοχές της Τσουκότκα και της Χερσονήσου της Καμτσάτκα, στην άπω ανατολή, αργά χθες βράδυ (ώρα Ελλάδας). Τα τελευταία εκλογικά τμήματα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική αναμένεται να κλείσουν απόψε, στις 20.00 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια θα δημοσιευθούν exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα από το κρατικό ινστιτούτο Vtsiom. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το πρωί.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, 71 ετών, είναι αντιμέτωπος με τρεις επιλεγμένους, χωρίς απήχηση υποψηφίους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

Όλη αυτή η εβδομάδα σημαδεύτηκε από φονικά πλήγματα και απόπειρες διείσδυσης ενόπλων από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος. Σήμερα, νέα επίθεση με drones που αποδίδεται στην Ουκρανία προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για έναν νεκρό ύστερα από καρδιακή ανακοπή.

Ο Πούτιν ορκίστηκε εκδίκηση την Παρασκευή για τις ουκρανικές επιθέσεις σε αντίποινα για τους καθημερινούς βομβαρδισμούς της Ουκρανίας από τη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, που μπορεί να βασίζεται σε μια πραγματική δημοφιλία, βλέπει τις εκλογές ως επίδειξη της συσπείρωσης των Ρώσων γύρω από τον ίδιο.

«Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε», δήλωσε την Πέμπτη, λέγοντας ότι είναι «κρίσιμο να μην παραστρατήσουμε» καθώς η χώρα βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο στόχαστρο πολέμου σχεδιασμένου από τη Δύση.

(απεμπε-απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί