Ο Κούκις είχε πει στο Ρόιτερς σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι η Γερμανία είναι πιθανό να ζητήσει την εξαίρεση.
Η Κομισιόν έχει προτείνει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπα με πειθαρχικά μέτρα που κανονικά επιβάλλονται όταν το έλλειμμα είναι πάνω από το 3% του ΑΕΠ.
«Θεωρούμε πως η πρόταση της Επιτροπής για συντονισμένη ενεργοποίηση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο για να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθούν οι εθνικές αμυντικές δαπάνες διαφυλάσσοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», αναφέρει ο Κούκις στην επιστολή.
Η Επιτροπή ήλπιζε η πρόταση να υιοθετηθεί ευρέως από τις 27 χώρες της ΕΕ και να βοηθήσει να αυξηθούν οι επενδύσεις της Ένωσης στην άμυνα κατά 650 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως μέτρο αποτροπής ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.
Εντούτοις μόνο η Πορτογαλία και η Πολωνία έχουν μέχρι στιγμής δείξει ενδιαφέρον για την εξαίρεση. Χώρες της ΕΕ με υψηλό εθνικό χρέος δείχνουν απροθυμία να δανειστούν περισσότερα ώστε να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα.
Το αίτημα της Γερμανίας, σημειώνει το Ρόιτερς, ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, αν και η αναλογία του κρατικού χρέους της, στο 62,5% του ΑΕΠ το 2024, είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, που είναι σε όλες πάνω από το 100% και οι εν λόγω χώρες είναι απρόθυμες να ζητήσουν την εξαίρεσή τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το κρυφό ταλέντο της Έμμα Στόουν είναι ότι… φέρνει γούρι στον Ολυμπιακό, vid
 - ΕΛΤΑ: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος
 - Σοκ στη Χαλκίδα: Βγήκαν τα μαχαίρια σε συμπλοκή για οπαδικές διαφορές – Νεκρός ένας 23χρονος
 - Εντολή Πούτιν για να εκτοξευθεί περισσότερο η Ρωσία – Ζαλίζουν οι αριθμοί
 - Κακλαμάνης: Τι δήλωσε για τις παρεμβάσεις «γαλάζιων βουλευτών» για τα ΕΛΤΑ και για τον «κόφτη» στη Βουλή
 - ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, αλλά εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
 - Χαρακόπουλος: Τα fake news μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές
 - Κάτι τρέχει με τους Κούρδους στην Τουρκία – Τι ζήτησε ο Μπαχτσελί
 - Και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η εξυπηρέτηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
 - Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες
 
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					








