Τα μέλη του καναδικού κοινοβουλίου ενέκριναν χθες Τετάρτη ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από τη Ρωσία και αναφέρεται σε «ξεκάθαρες και άφθονες αποδείξεις» ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με «συστηματικό και μαζικό τρόπο» από «τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».
«Η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθέτησε ψήφισμα που αφορά πράξεις γενοκτονίας του ουκρανικού λαού», ανέφερε το προεδρείο της καναδικής κάτω Βουλής μέσω Twitter.
Εισηγήτρια ήταν η Χέδερ Μακφέρσον του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP, κεντροαριστερά).
Αναφέρεται σε «εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, «μαζικών ωμοτήτων σε ουκρανικά εδάφη» και «εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη ρωσική επικράτεια» ή ακόμη «περιπτώσεις ευρείας κλίμακας σωματικής βίας, ψυχολογικής βίας και βιασμών».
Επικυρώνοντας το ψήφισμα, η Βουλή των Κοινοτήτων «αναγνωρίζει πως η Ρωσική Ομοσπονδία διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του ουκρανικού λαού».
Η υιοθέτηση του κειμένου καταγράφηκε περίπου δέκα ημέρες μετά την υιοθέτηση παρόμοιου ψηφίσματος από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Στα μέσα Απριλίου, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μίλησε για πρώτη φορά περί «γενοκτονίας» στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά ως «απαράδεκτο» τον όρο και τον ισχυρισμό αυτό.
«Βλέπουμε (…) επιθέσεις εναντίον αμάχων, χρήση σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου», ενέργειες εντελώς «απαράδεκτες», είχε πει ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα χθες ο κ. Τριντό δήλωσε πως η κυβέρνησή του αναζητεί τρόπους να «τιμωρήσει περαιτέρω», κατάσχοντας τα αγαθά τους, πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.
(φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: Όλες οι δίκες για τα Τέμπη θα γίνουν-Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί
- Ουκρανοί πολίτες αντιστέκονται στη βίαιη επιστράτευση ανδρών, vid
- Η επική διαστημική περιπέτεια του Ράιαν Γκόσλινγκ “σπάει” ταμεία, vid
- Ο Τραμπ… «ξαναβάπτισε» τα Στενά του Ορμούζ – Vid
- Θλίψη στο ελληνικό τραγούδι: Πέθανε η σπουδαία Μαρινέλλα
- Το βίντεο του Δένδια με τα νέα οπλικά συστήματα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
- Χρ. Κέλλας από το Κιλελέρ: Η αγροτική πολιτική αποτελεί βαθιά εθνική πολιτική
- Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη μετά από πυρκαγιά σε οικία στη Νεμέα Κορινθίας
- Η υπογραφή του Τραμπ θα εμφανιστεί σε δολάρια ΗΠΑ για πρώτη φορά για εν ενεργεία πρόεδρο
- Μ. Ανατολή: Εταιρεία μεταλλευμάτων στο Άμπου Ντάμπι ανέφερε μεγάλες ζημιές σε εγκαταστάσεις της









