• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Μεξικό απορρίπτει τον ισχυρισμό του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ ότι θα «έστελνε» αεροπορικώς κρούσματα στη χώρα του

Το Μεξικό απορρίπτει τον ισχυρισμό του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ ότι θα «έστελνε» αεροπορικώς κρούσματα στη χώρα του

Η κυβέρνηση του Μεξικού απέρριψε την κατηγορία την οποία εξακόντισε εναντίον της ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε χθες Δευτέρα,

δηλαδή πως επρόκειτο να επιτρέψει σε 12 φορείς του κορονοϊού να επιβιβαστούν σε πτήση προς τη χώρα του, διαβεβαιώνοντας πως δεν εντοπίστηκε κανείς που να είχε συμπτώματα της ασθένειας COVID-19 μεταξύ των επιβατών.

Νωρίτερα, ο Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών προς το Σαλβαδόρ, μετά τον ισχυρισμό που διατύπωσε μέσω Twitter εναντίον των «ανεύθυνων», κατ’ αυτόν, μεξικανικών αρχών.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε δεν παρουσίασε κάποιο στοιχείο για να τεκμηριώσει την κατηγορία, την οποία ο Ούγο Λόπες-Γκατέλ, υφυπουργός Υγείας του Μεξικού, χαρακτήρισε «απολύτως λαθεμένη».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Λόπες-Γκατέλ εξήγησε πως δημιουργήθηκαν υποψίες ότι 12 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, που ταξίδευαν προς το Σαν Σαλβαδόρ από το Σικάγο, μπορεί να ήταν φορείς του SARS-CoV-2 επειδή φόραγαν μάσκες. Ωστόσο, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν πως κανείς τους δεν έχει μολυνθεί, διευκρίνισε.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε σε 82, από 53 μία ημέρα νωρίτερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ απάντησε προσωπικά στις αναρτήσεις του Μπουκέλε στο Twitter, παραθέτοντας σύνδεσμο στην είδηση ότι οι υπηρεσίες υγείας του Μεξικού επαλήθευσαν πως κανένας από τους επιβάτες που επρόκειτο να επιβιβαστούν στην πτήση της κολομβιανής εταιρείας Avianca δεν έχει μολυνθεί. «Θα ευχαριστηθείτε πολύ. Με φιλικούς χαιρετισμούς», έγραψε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας.

Ο Μπουκέλε έκανε τον ισχυρισμό προτού απογειωθεί το αεροσκάφος. Η Avianca γνωστοποίησε ότι η πτήση ακυρώθηκε και οι επιβάτες δεν μπήκαν καν στο αεροσκάφος. Αργότερα, ευχαρίστησε, μέσω Twitter, τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ διότι επισήμανε την παρουσία πιθανών κρουσμάτων μεταξύ των επιβατών της.

Ο Μπουκέλε ανέφερε πως η κυβέρνησή του επεξεργάζεται νέα πρωτόκολλα για τα δρομολόγια που διέρχονται από το αεροδρόμιο του Σαν Σαλβαδόρ, κόμβο στον οποίο γίνονται μετεπιβιβάσεις σε πτήσεις προς άλλα κράτη της κεντρικής και της νότιας Αμερικής.

photo unsplash