Το κατακόκκινο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου – «Ναι, τον πέτυχες» είπε η Βασίλισσα Καμίλα(vid)

Το πρώτο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου μετά τη στέψη του αποκαλύφθηκε σήμερα Τρίτη (14.05.2024) στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, στην Βρετανία.

Η τεράστια ελαιογραφία, το επιβλητικό πορτρέτο, απεικονίζει τον βασιλιά Κάρολο με τη στολή της Ουαλικής Φρουράς.

Το έντονο κατακόκκινο έργο, διαστάσεων 2,48μέτρα. επί 1.87μ. ανήκει στον εικαστικό Jonathan Yeo, ο οποίος έχει επίσης ζωγραφίσει τον Tony Blair, τον Sir David Attenborough και τη Malala Yousafzai.

Η βασίλισσα Καμίλα, όπως γράφει το BBC, λέγεται ότι όταν κοίταξε τον πίνακα στράφηκε προς τον Yeo και του είπε: “Ναι, τον πέτυχες”.

Στο νέο πορτρέτο, ο βασιλιάς απεικονίζεται με το σπαθί στο χέρι, ενώ μια πεταλούδα προσγειώνεται στον ώμο του.

Ο Yeo αστειεύεται: “Αν αυτό θεωρηθεί προδοσία, θα μπορούσα κυριολεκτικά να το πληρώσω με το κεφάλι μου, κάτι που θα ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να πεθάνει ένας ζωγράφος πορτραίτων – να του αφαιρέσουν το κεφάλι!”.

Ο Yeo δήλωσε ότι ο καλύτερος κριτής ενός πορτραίτου είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τον εικονιζόμενο, επειδή έχει άμεση αναγνώριση του κατά πόσον του φαίνεται οικείο.

Ο βασιλιάς πήρε επίσης μια γεύση από αυτό, λέει ο Yeo, στη “μισοτελειωμένη του κατάσταση… Αρχικά εξεπλάγη ελαφρώς από το έντονο χρώμα, αλλά κατά τα άλλα φαινόταν να χαμογελάει επιδοκιμαστικά”.

Ο βασιλιάς έγινε συνταγματάρχης της Ουαλικής Φρουράς το 1975. Στον πίνακα, το κόκκινο της στολής σβήνει στο κόκκινο φόντο, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο το πρόσωπο του βασιλιά.

Ο Yeoτόνισε ότι ήθελε ο πίνακας να είναι χαρακτηριστικός και να αποτελεί μια ρήξη με το παρελθόν. Στόχευε σε κάτι προσωπικό.

“Το ενδιαφέρον μου είναι πραγματικά να καταλάβω ποιος είναι κάποιος και να προσπαθήσω να το αποτυπώσω σε έναν καμβά”.

Ο Yeo επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις παραδόσεις της βασιλικής προσωπογραφίας – τη στρατιωτική στολή, το σπαθί – αλλά είχε ως στόχο να πετύχει κάτι πιο σύγχρονο, ιδίως με το βαθύ χρώμα και την πεταλούδα.

Λέει ότι παραπέμπει στην παράδοση των επίσημων βασιλικών πορτραίτων, αλλά υπονοώντας ότι αυτό είναι κάτι “από το παρελθόν και αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτά είναι κάτι λίγο διαφορετικό από αυτό”.

“Στην ιστορία της τέχνης, η πεταλούδα συμβολίζει τη μεταμόρφωση και την αναγέννηση“, εξηγεί, όπως ταιριάζει σε ένα πορτρέτο που φιλοτεχνείται για έναν μονάρχη που ανέβηκε πρόσφατα στο θρόνο.

Η πεταλούδα είναι επιπλέον μια αναφορά στο μακροχρόνιο ενδιαφέρον του βασιλιά για το περιβάλλον,πράγμα για το οποίο “έχει υπερασπιστεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και σίγουρα πολύ πριν γίνουν μια κυρίαρχη συζήτηση”, δήλωσε.

Ο Yeo λέει ότι ήταν ιδέα του Καρόλου, μετά από μια συζήτηση που είχαν για την ευκαιρία που είχαν να αφηγηθούν μια ιστορία μέσω του έργου.

Ο Yeo ξεκίνησε να ζωγραφίζει το πορτρέτο όταν ο Κάρολος ήταν ακόμα πρίγκιπας της Ουαλίας, τον Ιούνιο του 2021.

(Με πληροφορίες από enikos. gr / photo: epa-epa)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί