Τι συνέβη στη Β. Ευρώπη που… πανικόβαλε νατοϊκά κράτη;

Τι απαντά επίσημα η ρωσική πλευρά.

Πρόταση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για αναθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας στην ανατολική Βαλτική Θάλασσα δημιούργησε σήμερα σύγχυση και ανησυχία στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε σχέδιο διατάγματος του υπουργείου Άμυνας με ημερομηνία 21 Μαΐου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από επίσημο ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο, προτείνεται να γίνει διευθέτηση συνόρων γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

Τα τρία κύρια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν αργότερα, επικαλούμενα ανώνυμη ρωσική πηγή, πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει αλλαγή των συνόρων.

«Δεν υπάρχουν προθέσεις για αναθεώρηση του πλάτους των χωρικών υδάτων, της οικονομικής ζώνης, της υφαλοκρηπίδας στα ανοικτά της ηπειρωτικής ακτής και της κρατικής γραμμής συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαλτική».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε όμως πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 είχαν χρησιμοποιηθεί ναυτικοί χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι (η μέτρηση) δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

«Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό εδώ, παρόλο που η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε (το 1985)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βαλτικής».

Αντιδράσεις από γειτονικά κράτη

Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα διευθετηθούν τα σύνορα και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη που βρέχονται από τη Βαλτική.

Και μόνο στο άκουσμα κάποιου είδους πιθανής «αναθεωρητικής κίνησης» της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, οι πολιτικές ηγεσίες των γειτονικών νατοϊκών κρατών τέθηκαν σε επιφυλακή.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT: «Η Ρωσία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίζει για νέα σύνορα».

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως η Ρωσία δεν επικοινώνησε με τη Φινλανδία και πρόσθεσε: «Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα».

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε την πρόταση «προφανή κλιμάκωση» εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αυστηρή απάντηση».

Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα δήλωσε:

«Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως είναι μια παράλογη ιδέα.

Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η αναφορά να είναι μια απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης».

Με πληροφορίες από απεμπε – απεμπε-EPA-RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί