Τεράστια συγκέντρωση στη Μαδρίτη ενάντια στον νόμο που παρέχει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές (video)

Περίπου 170.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μαδρίτη ενάντια στον αμφιλεγόμενο νόμο αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές, που επέτρεψε στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία

Ο Sánchez ορκίστηκε την Παρασκευή, αφού κέρδισε μια ψηφοφορία για την εκλογή του την προηγούμενη ημέρα, η οποία ήρθε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις ατελέσφορες πρόωρες γενικές εκλογές του Ιουλίου.

Αν και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε οριακά το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Sánchez στις εκλογές, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox και άλλων μικρότερων ομάδων.

Ωστόσο, το PSOE του Σάντσες, και οι εταίροι του στην αριστερή συμμαχία Sumar, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους συγκεντρώνοντας την υποστήριξη των δύο κύριων καταλανικών κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας, με την παροχή αμνηστίας σε όσους εμπλέκονται στην αποτυχημένη, μονομερή ώθηση για απόσχιση από την Ισπανία πριν από έξι χρόνια.Η απόφαση του Sánchez να συμφωνήσει με την προτεινόμενη αμνηστία –στην οποία είχε αντιταχθεί προεκλογικάεξόργισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για υποκρισία, κυνικούς ελιγμούς και ότι βάζει τη δική του πολιτική επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Η κίνηση έχει εξοργίσει επίσης πολλούς Ισπανούς από την αριστερά και τη δεξιά.

Η διαδήλωση του Σαββάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο συντριβάνι Cibeles της Μαδρίτης, κλήθηκε από περισσότερες από 100 ομάδες και ενώσεις που είχαν προτρέψει τους ανθρώπους «στα αριστερά, δεξιά και στο κέντρο» να προσέλθουν. Η αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης στην περιοχή υπολόγισε στους 170.000 τους παρευρισκόμενους, καθιστώντας την υπερδιπλάσια από τη διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα την περασμένη Κυριακή. Οι διοργανωτές ανέβασαν τη συμμετοχή σε «κοντά στο ένα εκατομμύριο».

Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «διάκριση εξουσιών», «προδότες» και «όχι στο όνομά μου», ενώ φώναζαν «Παραιτήσου Σάντσες» και «Viva España».

Στη διαδήλωση, η οποία ακολούθησε άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες, συμμετείχαν οι ηγέτες του PP και του Vox.

(με πληροφορίες από the guardian / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί