Συνεχίζεται η κάτω βόλτα για την Γερμανία: Σοβαρές οικονομικές ανισορροπίες

Τι μεταδίδεται

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ξανά  μείωση των εξαγωγών κατά 4,4% για τον Φεβρουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σε μία Γερμανία που εξακολουθεί να παραπαίει! Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2 τοις εκατό μετά την προσαρμογή του ημερολογίου και της σεζόν. 

Συνολικά εξήχθησαν αγαθά αξίας 132,9 δισ. ευρώ. Αυτό συγκρίνεται με εισαγωγές ύψους 111,5 δισ. ευρώ. Παρά την πτώση των εξαγωγών, η Γερμανία εξακολουθεί να εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, άπαξ και συνεχιστεί η ίδια πολιτική!

Τα γερμανικά πλεονάσματα εξαγωγών είναι ένα διαρκές ζήτημα, όπως σχολιάζεται. Εδώ και καιρό προκαλούν δυσαρέσκεια στους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας. Τα σταθερά πλεονάσματα σημαίνουν ότι η Γερμανία κάνει πολύ λίγα για την εγχώρια κατανάλωση. Από την μια, τα πλεονάσματα έρχονται σε βάρος του γερμανικού εργατικού δυναμικού. Από την άλλη πλευρά, βλάπτουν τις οικονομίες των εμπορικών εταίρων, αυξάνουν την ανεργία εκεί και καταστρέφουν πραγματικά υγιείς βιομηχανίες. Τα επίμονα εμπορικά πλεονάσματα δεν αποτελούν ένδειξη ισχυρής οικονομίας, αλλά μάλλον ένδειξη μη ισορροπημένης οικονομικής πολιτικής. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρές ανισορροπίες, τονίζεται.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας εκτός ΕΕ. Οι εξαγωγές εκεί αυξήθηκαν κατά 10,2 τοις εκατό από μήνα σε μήνα. Εμπορεύματα αξίας 13,8 δισ. ευρώ πωλήθηκαν στις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη, μειώθηκαν κατά 5,2% στα 7,4 δισ. ευρώ. Αυτό θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα εμπορική διαμάχη. 

Οι εξαγωγές στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μειώνονται σταθερά εδώ και αρκετό καιρό. Εμπορεύματα αξίας 8 δισ. ευρώ εξήχθησαν στην Κίνα. Ως εκ τούτου, η αξία μειώθηκε ελαφρά κατά 0,6%. Εν τω μεταξύ, αγαθά αξίας 12,1 δισ. ευρώ εισήχθησαν στην Γερμανία από το Μέσο Βασίλειο. Αυτό είναι 16 τοις εκατό περισσότερο από τον Ιανουάριο. 

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-DPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί