Συναγερμός στην Κίνα! Νέα εστία εξάπλωσης του ιού μια μεγάλη αγορά στο Πεκίνο

Αρκετές συνοικίες της κινεζικής πρωτεύουσας εγκατέστησαν σήμερα σημεία ελέγχου, έκλεισαν σχολεία και έδωσαν εντολή για διενέργεια τεστ στους πολίτες για τον νέο κορωνοϊό,

ύστερα από την απρόσμενη αύξηση στα κρούσματα που συνδέεται με τη μεγαλύτερη αγορά χονδρικής πώλησης τροφίμων στην Ασία.

Ύστερα από σχεδόν δύο μήνες χωρίς νέα κρούσματα, αξιωματούχοι του Πεκίνου ανακοίνωσαν 79 νέα περιστατικά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, την μεγαλύτερη εστία κρουσμάτων στην πόλη από τον Φεβρουάριο.

Η επιστροφή του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας στο Πεκίνο, που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία πολλών μεγάλων επιχειρήσεων, σε μια εποχή κατά την οποία η Κίνα προσπαθεί να εξέλθει από το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρέθηκε λόγω της πανδημίας.

«Οι προσπάθειες περιορισμού μπήκαν γρήγορα σε ρυθμό πολέμου», δήλωσε ο Σου Γινγκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχων των τοπικών αρχών σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον Σου, 7.200 γειτονιές και σχεδόν 100.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ελέγχου της πανδημίας έχουν μπει στο ‘πεδίο της μάχης’.

Το ξέσπασμα των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στην αγορά Σινφάντι, όπου κάθε μέρα αλλάζουν χέρια χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος.

Ένα συγκρότημα αποθηκευτικών χώρων και αιθουσών συναλλαγής που καλύπτουν έκταση ίση με σχεδόν 160 γήπεδα ποδοσφαίρου, η Σινφάντι είναι πάνω από 20 φορές μεγαλύτερη από την αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος ιός.

Τα νέα κρούσματα είχαν ως αποτέλεσμα τοπικοί αξιωματούχοι σε πολλές συνοικίες του Πεκίνου να επιβάλουν εκ νέου αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως σημεία ελέγχου σε 24ωρη βάση, κλείσιμο σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων και εκ νέου θερμομετρήσεις σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ και γραφεία.

Δόθηκε επίσης η συμβουλή στους κατοίκους στο Πεκίνο να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τον συνωστισμό.

Κάποιες περιοχές έστειλαν ακόμα και αξιωματούχους σε συγκροτήματα κατοικιών σε μια επιχείρηση ‘πόρτα-πόρτα’ προκειμένου να εντοπίσουν ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί την αγορά Σινφάντι ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε σε αυτήν. Το Πεκίνο ξεκίνησε χθες τα μαζικά τεστ, με δεκάδες χιλιάδες ελέγχους. Έως σήμερα το πρωί, είχαν συγκεντρωθεί δείγματα από 8.950 ανθρώπους που εντοπίστηκε ότι βρέθηκαν πρόσφατα στη Σινφάντι, δήλωσε ο Γκάο Σιαοτζούν, από την επιτροπή δημόσιας υγείας του Πεκίνου, στη ενημέρωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα από τους πρώτους 6.075 ελέγχους ήταν αρνητικά.

Μπορεί να προήλθε και από την Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ενημερώθηκε για τα κρούσματα και την έρευνα από Κινέζους αξιωματούχους. «Ο ΠΟΥ αντιλαμβάνεται ότι η γενετική ακολουθία θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν μόλις ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν, ερωτηθείς εάν η Κίνα μοιράστηκε πληροφορίες με τον ΠΟΥ για την εστία του ιού, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει συγκεκριμένες λεπτομέρειες αλλά ότι η Κίνα και ο ΠΟΥ είναι σε στενή επικοινωνία.

Επιδημιολόγος που συνεργάζεται με την κυβέρνηση στο Πεκίνο δήλωσε ότι η ακολουθία DNA του ιού έδειξε ότι το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στην αγορά Σινφάντι μπορεί να προήλθε από την Ευρώπη.

«Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τελείως το σχήμα της μετάλλαξης και μετάδοσης του νέου κορονοϊού, και με την επιδημία να συνεχίζει να εξαπλώνεται στο εξωτερικό, η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Σου Χετζιάν, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών του Πεκίνου σε συνέντευξη Τύπου.

Τοπικές αρχές σε άλλες περιοχές της Κίνας έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα εάν δεν είναι απαραίτητο και εφάρμοσαν πρωτόκολλα απομόνωσης για κάποιους επισκέπτες από το Πεκίνο.

Η Γουάνγκ Σιαογιάνγκ, που εργάζεται στις δημόσιες σχέσεις στη νότια πόλη Σεντζέν, είπε ότι έλαβε γραπτό μήνυμα από τις αρχές που της ζητούσαν να παραμείνει στο σπίτι της για 14 ημέρες μετά την επιστροφή της από το Πεκίνο την Παρασκευή.

Η βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και η Χεμπέι στα βόρεια ανακοίνωσαν κάποια κρούσματα που συνδέονται με την εστία στο Πεκίνο. Η Σιτσουάν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ανακοίνωσε ένα πιθανό κρούσμα.

Το Μπαοντίνγκ, μια βιομηχανική πόλη, νοτιοδυτικά του Πεκίνου, παρακολουθεί στενά όσους φθάνουν εκεί.

«Κάθε είσοδος του Μπαοντίνγκ θα πρέπει να φυλάσσεται στενά για να αποτραπεί η εξάπλωση της μόλυνσης», δήλωσαν αξιωματούχοι σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

(protothema – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί