Συμφωνία για τα σιτηρά: Η αναστολή της φέρνει στην Ευρώπη λαίλαπα παράνομων μεταναστών

Μαζί με πείνα. Θα παρακαλούν τον Πούτιν σε λίγο, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές!

Η Ευρώπη θα πλημμυρίσει από παράνομους μετανάστες από χώρες χαμηλού εισοδήματος που βασίζονται στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία λόγω της αναστολής της συμφωνίας για τα σιτηρά, τόνισαν διεθνείς αναλυτές στο Sputnik.

Την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στην συμφωνία σιτηρών τερματίζεται με άμεση ισχύ και η χώρα θα επιστρέψει σε αυτή ΜΟΝΟ εάν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις έναντι της Μόσχας.

“Η Ευρώπη μπορεί σύντομα να βιώσει μια καταστροφική μεταναστευτική κρίση μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την συμφωνία. Το μεγαλύτερο θύμα των υψηλότερων τιμών σιτηρών και των ελλείψεων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε στο Sputnik ο Yusuf Alabarda, Τούρκος πολιτικός εμπειρογνώμονας και εκπρόσωπος της M5 Strategy Journal. “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Αιθιοπία και μερικές άλλες αφρικανικές χώρες εξαρτώνται κυρίως από τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η Ευρώπη θα κατακλυστεί από μετανάστες που θα θελήσουν να ξεφύγουν από την πείνα”.

Ο Eugen Schmidt του κόμματος Alternative for Germany (AfD), σε σχόλιο για το Sputnik, προέβλεψε επίσης τρομερό αντίκτυπο της αναστολής της συμφωνίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δυστυχώς, οι δυτικές χώρες προκαλούν σκόπιμα πείνα σε περιοχές που εξαρτώνται από τις προμήθειες σιτηρών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, κάτι που αναπόφευκτα θα υποκινήσει τεράστιες πεινασμένες μάζες να εισβάλουν στα ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι απίθανο οι κυρίαρχες πολιτικές ελίτ της ΕΕ να μην καταλαβαίνουν τις βαριές συνέπειες της αποτυχίας της συμφωνίας για τα σιτηρά, αλλά προφανώς δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η επικείμενη πείνα και η περαιτέρω περικύκλωση της Ευρώπης από παράνομους μετανάστες».

Ο γερμανός βουλευτής πρόσθεσε ότι σήμερα η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Γερμανία, δεν είναι ανεξάρτητη στην εξωτερική της πολιτική και ενεργεί μόνο προς το συμφέρον των «εξωτερικών δυνάμεων, κάτι που έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στην κατάσταση της ίδιας της Γερμανίας».

Ο Τούρκος πολιτικός εμπειρογνώμονας εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αργά ή γρήγορα τα ευρωπαϊκά κράτη θα αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία για την συμμετοχή της στη συμφωνία, προβλέποντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανανέωσή της: «Πιθανώς ο κ. [Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν και ο κ. Ερντογάν θα βρουν έναν τρόπο να κάνουν να λειτουργήσει ξανά στο μέλλον η συμφωνία».

Η συμφωνία για τα σιτηρά υπογράφηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2022 για να διευκολυνθεί η εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω εχθροπραξιών.

Η Μόσχα είχε επισημάνει ότι η συνιστώσα της συμφωνίας για την διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων δεν έχει εκπληρωθεί.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί