Στενές σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας: Πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια Ρωσική Φρεγάτα ανεφοδιάσθηκε στην Τζέντα

Μην ξεχνάμε ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία είναι μέλη του ΟΠΕΚ+. Την Κυριακή, οκτώ μέλη της συμμαχίας, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, οι οποίες επικρίθηκαν από το Λευκό Οίκο και στηρίζονται από τη Μόσχα.

Η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» και το πετρελαιοφόρο «Kama» ανεφοδιάσθηκαν στο λιμάνι της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, πριν αποπλεύσουν σήμερα από το βασίλειο, έγινε γνωστό από ρώσους αξιωματούχους.

Η χώρα του Κόλπου δεν είχε υποδεχθεί ρωσικά πολεμικά πλοία εδώ και μια δεκαετία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στον ιστότοπό του.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Σαουδική Αραβία υιοθέτησε μια συμφιλιωτική θέση έναντι της Μόσχας και καλεί για μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Οι δύο χώρες είναι εταίροι στους κόλπους της συμμαχίας πετρελαιοεξαγωγικών χωρών ΟΠΕΚ+.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία ελλιμενίσθηκαν χθες, Τετάρτη, και αναχώρησαν σήμερα στο πλαίσιο μιας επίσκεψης «που είχε προβλεφθεί πριν από καιρό», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας στο Ριάντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στο λιμάνι της Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, τα πλοία ανεφδιάσθηκαν «σε καύσιμα, σε γλυκό νερό και σε τρόφιμα. Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα παρουσιάσθηκε επίσης για το πλήρωμα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Αυτά τα πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου του Βορρά είχαν αναχωρήσει από τη Ρωσία τον Ιανουάριο και είχαν συμμετάσχει σε δύο διεθνή ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό και στην Αραβική Θάλασσα, πρόσθεσε.

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ», εξοπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, συμμετείχε σε κοινά εκπαιδευτικά γυμνάσια με την Κίνα και τη Νότια Αφρική, τα οποία επικρίθηκαν ευρέως από τη νοτιοαφρικανική αντιπολίτευση.

Ο ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής το Ριάντ και τη Μόσχα, ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου που είχαν προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον (θυμηθείτε ΕΔΩ).

Οι ΗΠΑ είχαν τότε κατηγορήσει το Ριάντ ότι βοηθάει τη Μόσχα υποστηρίζοντας τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, ενώ οι σαουδαραβικές αρχές είχαν υπεραμυνθεί μιας «καθαρά οικονομικής» απόφασης.

Την Κυριακή, οκτώ μέλη της συμμαχίας, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, οι οποίες επικρίθηκαν από το Λευκό Οίκο και στηρίζονται από τη Μόσχα (δείτε ΕΔΩ: “Ρωσία: Προς το συμφέρον της παγκόσμιας βιομηχανίας οι ξαφνικές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου”).

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί