Η Ελβετία δέχτηκε να οργανώσει, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, μια «σύνοδο κορυφής» για την ειρήνη, ανακοίνωσαν οι πρόεδροι των δύο χωρών σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Κέρσατζ, κοντά στη Βέρνη.
Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μολονότι είπε ότι θέλει να συμμετάσχει η Κίνα σε αυτήν την παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα του, τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι καλοδεχούμενη.
«Σε ό,τι αφορά τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν, είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις χώρες του κόσμου που σέβονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας. Έτσι, μπορείτε να συμπεράνετε ποιος θα προσκληθεί», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στη σύνοδο.
«Ελπίζουμε ότι η σύνοδος αυτή θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια σε όσα συζητάμε. Και ελπίζουμε ότι το τέλος του πολέμου θα είναι δίκαιο και θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Η Ελβετία είναι ο εταίρος μας σε αυτό», πρόσθεσε.
«Θα θέλαμε ο Νότος να δώσει το παρών… είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι όλος ο κόσμος τάσσεται κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και όλος ο κόσμος είναι υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνέντευξη Τύπου η ελβετική προεδρία δηλώνει πρόθυμη «να οργανώσει, κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου», μια ειρηνευτική σύνοδο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ διαβεβαίωσε ότι Κίεβο και Βέρνη θα αρχίσουν από σήμερα Τρίτη να προετοιμάζουν τη σύνοδο, καμία πλευρά όμως δεν διευκρίνισε το πού και πότε θα μπορούσε να διεξαχθεί.
Το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί ο Ζελένσκι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο της G20, τον Νοέμβριο. Προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ελβετία εμμένει σταθερά στη στρατιωτική ουδετερότητά της και αρνείται να στείλει οπλισμό στο Κίεβο ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες να επανεξάγουν στην Ουκρανία όπλα ελβετικής κατασκευής.
(απεμπε – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το τεράστιο ροδάκινο του οπωρώνα της Βιρτζίνια σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ – “Μοιάζει με κολοκύθα”
- Tα μυστικά της αυθεντικής ιταλικής πίτσας – Σεφ από όλο τον κόσμο μαθαίνουν την τέχνη στη Νάπολη
- Η ΣΤΑΣΥ για την απόσυρση του συρμού στο Μοναστηράκι – Κόλλησε πλαστική σακούλα στον κινητήρα
- Με πρωταγωνιστή τον Πούτιν ξεκίνησε το «αντί-WOKE» αντίπαλο δέος της Eurovision, video
- Ποια φυτά να προτιμήσετε για αρμονία και γαλήνη στο σπίτι ή το γραφείο
- Νέος μυστήριος θάνατος Ρώσου CEO: Βρέθηκε νεκρός σε δρομο, video
- Viral οι Ιταλοί αστυνομικοί: Σταμάτησαν Ferrari γιατί ήθελαν να δουν τη μηχανή της, vid
- Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ζητεί από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν το 50% των πτήσεων που αναχωρούν την Κυριακή
- Όλα έτοιμα για τη ρωσική «αντί-Eurovision» των «παραδοσιακών αξιών», video
- Αλεξάνδρα Σδούκου: Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία – Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχο κόμμα
Κύρια Θέματα

















