Σε ποιες χώρες έχει εξαπλωθεί η «βρετανική μετάλλαξη»

1693137_hores_metallaksi_iou eurokinissi
Σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία έχει εξαπλωθεί η «βρετανική μετάλλαξη» του κορωνοϊού

Σε τουλάχιστον τριάντα χώρες έχει εξαπλωθεί η «βρετανική μετάλλαξη» του κορωνοϊού.

Έως και την Παρασκευή οι χώρες στις οποίες εντοπίστηκε η μετάλλαξη του κορωνοϊού ήταν τουλάχιστο 33 ενώ απάνω από 40 έχουν αποκλείσει τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία. Οι Φιλιππίνες, συμπεριέλαβαν και τις ΗΠΑ ανάμεσα στις χώρες στις οποίες έχουν επιβάλλει απαγόρευση αφίξεων ταξιδιωτών καθώς μία ακόμα πολιτεία, η Φλόριντα, ανακοίνωσε κρούσματα της νέας μετάλλαξης. Πέρα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Τουρκία, κρούσματα της νέας μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί σε Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδά, Χιλή, Κίνα, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λίβανο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως επίσης και στην Ταϊβάν.

Σημειώνεται πως στη Ν. Αφρική έχει εντοπιστεί μια παρόμοια μετάλλαξη του ιού.

Η Τουρκία απαγόρευσε χθες Παρασκευή, στους Βρετανούς υπηκόους να εισέρχονται στη χώρα, αφότου εντόπισε 15 κρούσματα της νέας και πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα είπε ότι οι 15 επιβάτες έχουν απομονωθεί, όπως επίσης και τα πρόσωπα με τα οποία είχαν επαφή. Κανένα άλλο κρούσμα της μετάλλαξης Covid-19 δεν έχει ανιχνευτεί κατά τους τακτικούς ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα. «Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο Κότσα, σε μια ανακοίνωση. «Η είσοδος στην Τουρκία από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσωρινά ανασταλεί».

Νορβηγία: Άρση απαγόρευσης πτήσεων και υποχρεωτικά τεστ

Η Νορβηγία ήρε χθες την απαγόρευση των πτήσεων από τη Βρετανία, που είχε επιβληθεί ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της νέας, περισσότερο μολυσματικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών η Νορβηγία απαγόρευσε στις 21 Δεκεμβρίου τις πτήσεις από τη Βρετανία έπειτα από την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Την Πέμπτη το Όσλο ανακοίνωσε ότι από σήμερα 2 Ιανουαρίου θα επιβάλει υποχρεωτικά τεστ για τον κορωνοϊό σε όσους επιβάτες φθάνουν στην Νορβηγία από το εξωτερικό, είτε κατά την άφιξή τους ή μέσα στο πρώτο 24ωρο. «Αν αυτό το στέλεχος εξαπλωθεί στη Νορβηγία, πιθανόν να σημαίνει ότι θα επιβληθεί πλήρες lockdown στη χώρα», δήλωσε χθες η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.

York Times/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/ lifo/ photo