Ρωσικός «συναγερμός» για τα Στενά του Βοσπόρου: Οι Τούρκοι παίζουν διπλό παιχνίδι

Τι αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ για την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας

Ρωσικά ΜΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Μαύρη Θάλασσα, μετά τις σκέψεις της Τουρκίας να ανοίξει τα Στενά του Βοσπόρου για πλοία του ΝΑΤΟ κόντρα στην Συνθήκη του Μοντρέ.

Ρωσικά ΜΜΕ γράφουν:

Η Άγκυρα κρατά προς το παρόν κλειδωμένες τις πόρτες του Βοσπόρου, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Και σε αντάλλαγμα για λίγο καρότο, η Τουρκία θα επιτρέψει αμερικανικά και βρετανικά αντιτορπιλικά να εισέλθουν στην Μαύρη Θάλασσα.

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται την εμπλοκή πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, δήθεν για την συνοδεία πλοίων που, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, βρέθηκαν χωρίς εγγυήσεις προστασίας. Αυτό δήλωσε ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexey Neizhpapa, σε συνέντευξή του στην Ukrayinska Pravda. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποια πλοία ζητά το Κίεβο από τους δυτικούς εταίρους του.

Η Άγκυρα έχει μπει σε σκέψεις. Όπως αποδείχθηκε, η θέση της σχετικά με το πέρασμα από τον Βόσπορο και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι και τόσο απόλυτη.

Υπάρχει ένα ακόμη σημείο – τα πλοία του ΝΑΤΟ είναι ήδη παρόντα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τουλάχιστον, πρόκειται για πλοία από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας – μέλη της συμμαχίας: Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία. Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή τους στα γεγονότα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι ακόμη μηδενική. Και είναι απίθανο να αποφασίσουν να παρέμβουν οι ίδιοι στη σύγκρουση. Αυτή η άποψη εκφράστηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Ιστορικής Λέσχης Ναυτικού της Μόσχας, στρατιωτικό ιστορικό Konstantin Strelbitsky:

Είναι αμφίβολο, αν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με τις πολύ περιορισμένες ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν μέρος. Το θέμα με την Τουρκία όμως είναι πολύπλοκο. 

(…)

Το διπλό παιχνίδι του Τούρκου «εταίρου»

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ναυτική ομάδα δράσης ναρκών στην Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα περιλαμβάνει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Η τελετή υπογραφής του αντίστοιχου μνημονίου πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας, «οι δραστηριότητες του συνασπισμού είναι ειρηνικές και δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας».

Όμως η πιθανότητα εμφάνισης αμερικανικών και βρετανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα παραμένει.

Η Τουρκία συμφώνησε να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών και βρετανικών πλοίων, αναμένοντας θετικά και αποφασιστικά βήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών F-16, γράφει το Newsweek.

Το αν θα εμφανιστούν αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Μαύρη Θάλασσα εξαρτάται από την πολιτική βούληση της Άγκυρας. 

 Φυσικά, η Δύση θα εκμεταλλευτεί την δύσκολη οικονομική της κατάσταση. Ίσως ασκήσουν πίεση στην τουρκική αντιπολίτευση. Για την Αμερική και το καθεστώς του Κιέβου, ο έλεγχος στη Μαύρη Θάλασσα είναι θεμελιώδες ζήτημα.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-IRANIAN ARMY

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί