Ρωσία: «Δεν θα υπάρξουν άλλες χώρες στις οποίες θα κοπεί το φυσικό αέριο»

«Όσοι ήταν να διαφωνήσουν το έχουν ήδη κάνει», διαμηνύεται από τη Μόσχα.

Δεν θα υπάρχουν νέες χώρες που θα αποσυνδεθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο – όσοι δεν συμφώνησαν να πληρώσουν σε ρούβλια έχουν ήδη αποσυνδεθεί

Αυτό ανακοινώθηκε στο Κρεμλίνο.

Από την 1η Ιουνίου, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε έξι ευρωπαϊκές εταιρείες: Shell Energy (Γερμανία), Orsted Salg & Service A/S (Δανία), GasTerra B.V. (Ολλανδία), Gasum (Φινλανδία), καθώς και Bulgargaz (Βουλγαρία) και PGNiG (Πολωνία). Ο όγκος του φυσικού αερίου αντιπροσώπευε λίγο λιγότερο από το 13% όλων των παραδόσεων στην Ευρώπη μέσω αγωγών. Σε όρους όγκου, πρόκειται για 17,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Το 2021, η Πολωνία αντιπροσώπευε 8,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, η Βουλγαρία – 3,3 δισεκατομμύρια, η Λιθουανία – 2,37 δισεκατομμύρια και η Ολλανδία – 2 δισεκατομμύρια.

Στην έκθεση για τους πέντε πρώτους μήνες του 2022, η Gazprom ανέφερε ότι οι παραδόσεις σε χώρες εκτός ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) ανήλθαν σε 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και η πτώση ήταν 27,6% (23,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στο τέλος του 2022, οι προμήθειες της Gazprom στην Ευρώπη θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειωθούν στα 35-40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με το 2021, δεδομένου του αντιρωσικού αισθήματος στην ΕΕ και των σχεδίων τους να εγκαταλείψουν τα δύο τρίτα του ρωσικού φυσικού αερίου φέτος. Αλλά αυτός ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

(φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί