Πορτογαλία: Το μυστήριο με 3 ρωμαϊκούς τάφους που ανακαλύφθηκαν σε αρχαία πόλη (video)

Τρεις τάφοι οι οποίοι χρονολογούνται στον 5ο ή 6ο αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκαν στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Ossónoba στο Φάρο της νότιας Πορτογαλίας.


Τα πρώτα αρχαιολογικά στοιχεία της Ossónoba χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., την περίοδο της εγκατάστασης των Φοινίκων στη Δυτική Μεσόγειο. Από τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 8ο μ.Χ., η Ossónoba ήταν υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων και των Βησιγότθων και στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Μουσουλμάνους το 713.

Ανακάλυψη ρωμαϊκών κατασκευών
Μια ομάδα αρχαιολόγων της ERA Arqueologia ανακάλυψε αρχαίες Ρωμαϊκές κατασκευές και τα λείψανα ενός άνδρα, μίας γυναίκα, και ενός παιδιού, κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων που θα στεγάσει τελικά συγκροτήματα ακινήτων.

Οι ανασκαφές που έλαβαν χώρα πριν από ένα κατασκευαστικό έργο, αποκάλυψαν τον τάφο ενός άνδρα μεταξύ 39 και 45 ετών, του οποίου ο σκελετός ήταν πλήρης, καθώς και μιας νεαρής γυναίκας κάτω των 25 ετών και ενός μωρού που δεν θα ήταν πάνω από έξι μηνών, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Francisco Correa.

Ο Francisco Correia, ο επικεφαλής αρχαιολόγος του έργου, ανέφερε ότι «οι ανακαλύψεις έγιναν σε ένα παλιό εργαστήριο επισκευής φορτηγών και εικάζεται ότι χρονολογούνται από τον 5ο ή τον 6ο αιώνα»


Οι τάφοι όπως προκύπτει, είχαν λεηλατηθεί στο παρελθόν, με τους αρχαιοκάπηλους να κλέβουν “μικρά βραχιόλια, περιδέραια και δαχτυλίδια”, σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Cláudia Maio. Οι τάφοι δείχνουν ότι οι κάτοχοί τους μπορεί να είχαν «κάποια οικονομική επιφάνεια» καθώς δεν ήταν απλώς τοποθετημένοι σε ανοιχτούς τάφους αλλά θαμμένοι σε προσεκτικά χτισμένους τάφους.


Για να κατανοήσουν περισσότερα, οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν ν’ αντλήσουν πιο ακριβείς απαντήσεις μέσω των δοκιμών DNA και τεχνικές ισοτοπικής ανάλυσης που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού και των διατροφικών συνηθειών από χημικά ίχνη σε αρχαία ανθρώπινα λείψανα.

Αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους αρχαιολόγους, οι οποίοι είχαν ήδη διεξάγει παρόμοιες εργασίες που είχαν ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη ενός ρωμαϊκού τεχνουργήματος παιχνιδιού, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

«Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπου υπάρχει ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα (του Santo António dos Capuchos) στα δυτικά, και στα ανατολικά βρίσκεται η περιοχή όπου βρέθηκε το ψηφιδωτό του Θεού του Ωκεανού (Deus Oceano), ένας εθνικός θησαυρός» δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος.

Αυτό που εξέπληξε τους αρχαιολόγους ήταν η θέση των τάφων
«Με βάση προηγούμενες μελέτες, αυτή θα ήταν μια περιοχή που ενδεχομένως ήταν οικιστική ή περισσότερο συνδεδεμένη με βιομηχανικές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά ίχνη από αλατιέρες. Η Largo da Madalena θα ήταν η είσοδος στην αστική περιοχή της πόλης Ossónoba. Οι τάφοι που εντοπίστηκαν βρίσκονται στην περιοχή Figuras, κοντά στο Teatro Lethes, κοντά στην Ermida de São Sebastião και στο Pavilion of Escola D. Afonso III. Η περιοχή αυτή βρίσκεται σχεδόν εντός του αστικού ιστού», εξήγησε ο αρχαιολόγος, προσθέτοντας ότι αυτό φανερώνει τόσο την «ανάπτυξη όσο και την παρακμή της Ossónoba».


Οι τάφοι του άνδρα και της γυναίκας “σφραγίστηκαν με πλάκες από ασβεστόλιθο”, και θεωρείται ότι επαναχρησιμοποιήθηκαν τμήματα από “μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια που λογικά υπήρχαν στην περιοχή”, έχει την πεποίθηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής έργου της ERA Arqueologia, και συνεπικεφαλής του έργου, εκτός από τους τάφους, ανακαλύφθηκαν επίσης εκατοντάδες μικρά κομμάτια τα οποία υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχε εκεί και ψηφιδωτό.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα ρωμαϊκά αντικείμενα στην περιοχή, όπως κεραμικά, οστέινα ζάρια, καρφιά, καρφίτσες, ένα κουτάλι, πιθανές ενδείξεις εργοστασίου βαφής και νομίσματα που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μεταξύ 306 και 337 μ.Χ..

(Με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί