• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πόλεμος σε όλα τα επίπεδα! Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Βρετανία για το 5G (BINTEO)

Πόλεμος σε όλα τα επίπεδα! Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Βρετανία για το 5G (BINTEO)

Η απόφαση της Βρετανίας να ανοίξει το εθνικό δίκτυο 5G σε κινεζικές εταιρείες, έκανε τις ΗΠΑ να αγριέψουν.

Απείλησαν τη Βρετανία πως αν αυτό δεν αλλάξει τότε θα πρέπει να ξεχάσει τα F-35.

Η απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών για πιθανή ακύρωση της ανάπτυξης μαχητικών F-35 Lightning II Joint Strike Fighter στη χώρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το εθνικό δίκτυο 5G σε κινεζικές εταιρείες, συζητήθηκε στη Βρετανική Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Tobias Ellwood, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Άμυνας της χώρας, Ben Wallace, στις 6 Μαΐου, και ζητούσε διευκρινίσεις σχετικά με τις πρόσφατες αναφορές ότι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πιέζουν ώστε οι χώρες με δίκτυα 5G και 6G, που διατηρούν σχέσεις με την Κίνα, να βγουν από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Στην επιστολή του ο Ellwood αναφέρει:

“Αν (η διαδικασία αυτή) ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να αποκλείσει την επί μακρόν ανάπτυξη μαχητικών F-35 στη βάση της RAF στο Lakenheath και ακόμα και την ανάπτυξη μαχητικών F-35 των Αμερικανών Πεζοναυτών στο αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth II… είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι τέτοιες διαφωνίες μεταξύ ημών και του κοντινότερου συμμάχου μας δεν είναι χρήσιμες σε μια στιγμή που το επίπεδο ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό σε βάθος μιας γενεάς. Θα ήμουν συνεπώς ευγνώμων αν η (βρετανική) κυβέρνηση μπορούσε να ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς σκοπεύει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη”.

Αυτή η πρωτοβουλία των Αμερικανών γερουσιαστών να αποτρέψουν την ανάπτυξη αεροσκαφών F-35 σε χώρες που η κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei κατασκευάζει δίκτυα 5G έρχεται υπό τον φόβο ότι μυστικά της τεχνολογίας που ενσωματώνουν τα μαχητικά θα εκτεθούν στα δίκτυα αυτά.

Είναι γνωστός άλλωστε ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εδώ και πολύ καιρό για την ανάπτυξη των δικτύων 5G σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ουάσινγκτον ασκεί εδώ και καιρό πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μην προκρίνουν τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό και την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G. Όπως υποστηρίζει, υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός της Huawei να περιέχει «πίσω πόρτες» για τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Τώρα λοιπόν εξαιτίας αυτής της διαμάχης στο στόχαστρο των ΗΠΑ μπήκε η Βρετανία.

Η επιστολή Ellwood ακολούθησε τις αποκαλύψεις που έκανε πρώτα από η εφημερίδα The Daily Telegraph, σχετικά με την πρωτοβουλία των Αμερικανών γερουσιαστών να αποτρέψουν την ανάπτυξη αεροσκαφών F-35 σε χώρες που η Huawei κατασκευάζει δίκτυα 5G.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν τουλάχιστον δύο υψηλού επιπέδου αποστολές F-35 στην Βρετανία. Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την μόνιμη ανάπτυξη δύο μοιρών αεροσκαφών κρούσης F-35Α της 48ης Πτέρυγας Μάχης στη βάση Lakenheath της RAF στο Suffolk.

με πληροφορίες από janes/ onalert / photo video screenshot