Ποιος καλεί τον Μπάιντεν να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Benedict Cumberbatch) λέει ότι σκοπεύει να καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να κλείσει τις Φυλακές Γκουαντάναμο, μετά από μελέτη που έκανε για τις φυλακές για τη συμμετοχή του στην ταινία «The Mauritanian».

Ο ηθοποιός υποδύεται τον βετεράνο, δικηγόρο Στιούαρτ Κάουτς. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του φυλακισμένου στο Γκουαντάναμο, Mohamedou Ould Slahi, ο οποίος ήταν ύποπτος για τη διοργάνωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και πέρασε 14 χρόνια στο κέντρο κράτησης, χωρίς να του απαγγελθούν καταγγελίες, μέχρι την απελευθέρωσή του το 2016.

Μιλώντας στην εφημερίδα «The Independent», ο ηθοποιός εξήγησε την αμφιλεγόμενη σχέση της Αμερικής με το Γκουαντάναμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας τελικά ότι πιστεύει πως ήρθε ο χρόνος να κλείσουν οι φυλακές Γκουαντάναμο.

«Ήταν μια παγκόσμια τρομοκρατική πράξη σε μία ιδανική- μία ιδανική γεωπολιτικά ζωή για πολλά μέρη του κόσμου. Και φυσικά, είναι πιο οξεία – πιο οξεία στη Νέα Υόρκη, στις υπηρεσίες πληροφοριών, που φοβόταν ότι θα υπάρξει και άλλη επίθεση», είπε για το πολιτικό κλίμα του 2001. «Ότι θα δηλητηριάζονταν το νερό, ο αέρας. Τόσο πολύς φόβος».

Ωστόσο ο ηθοποιός παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή είχαν δεχτεί μεγάλη πίεση να σταματήσουν μία νέα επίθεση, η οποία θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των πολιτών. Ωστόσο δύο δεκαετίες αργότερα, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της.

«Αισθάνομαι πολύ έντονα ότι το Γκουαντάναμο δεν έχει θέση στον κόσμο μας», τόνισε ο Κάμπερμπατς.

Όταν ρωτήθηκε εάν ελπίζει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του να κλείσει τη φυλακή μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης που ξεκίνησε υπό τη διοίκηση του Ομπάμα, ο Κάμπερμπατς είπε: «Ελπίζω. Θα τον παρακαλέσω. Είναι μια τεράστια δαπάνη. Είναι η πιο ακριβή φυλακή στη Γη. Και ποια είναι τα αποτελέσματα; Πού είναι οι διώξεις;… είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο, περιττό και αναποτελεσματικό μέρος, νομίζω, και αρκετοί άνθρωποι έχουν υποφέρει εκεί».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί