Περιμένουν κατάρρευση του δολαρίου! Ο πλανήτης προ κρίσιμων εξελίξεων, vid

Τι μεταδίδεται...

Για την απώλεια της ισχύς του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά πετρελαίου κάνει λόγο η JP Morgan, αποδίδοντας την εξέλιξη στην ενίσχυση που σημειώνουν άλλα νομίσματα, όπως το κινεζικό γουάν, σε σχέση με τον «μαύρο χρυσό».

Όπως υποστηρίζει η Νατάσα Κανέβα της JP Morgan, «το δολάριο των ΗΠΑ, ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, φαίνεται να χάνει την άλλοτε ισχυρή επιρροή του». Μάλιστα κάποιοι περιμένουν ακόμα και κατάρρευση του δολαρίου σε βάθος χρόνου!

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω χιουμοριστικό, ενδεχομένως, βίντεο που τα λέει όλα:

Πότε είναι πιθανό να καταρρεύσει το δολάριο

Το συγκλονιστικό χρέος των ΗΠΑ, οι προσπάθειες άλλων χωρών να αυξήσουν το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και οι συζητήσεις για νέα αποθεματικά νομίσματα έχουν τροφοδοτήσει εικασίες για το περίφημο καθεστώς του δολαρίου που φέρεται να φτάνει στο τέλος του.

Η ώθηση του μπλοκ BRICS (Ρωσία-Κίνα-Βραζιλία-Ινδία-Ν. Αφρική- Και ουρά χωρών που θέλουν να ενταχθούν εκεί) για την δημιουργία ενός νέου εμπορικού και αποθεματικού νομίσματος, που μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στο δολάριο, θα μπορούσε να αρχίσει να καταστρέφει την ηγεμονία του δολαρίου, είχε δήλωσε ο πρώην σύμβουλος της CIA και του Υπουργείου Άμυνας και επενδυτικός τραπεζίτης Τζέιμς Ρίκαρντς!

Όπως έγινε άλλωστε γνωστό έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Οίκου Αξιολόγησης από τους φορείς των BRICS, o οποίος θα αναλάβει την απόδοση rating στις χώρες των BRICS, πέρα από τον γνωστό κύκλο των S&P, Moody’s, Fitch, κλπ.

Επιπλέον, πλαισιώνεται από την ήδη εξαγγελθείσα διαδικασία συγκρότησης και λειτουργίας στην Μόσχα μιας χρηματιστηριακής αγοράς χρυσού, η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα τόσο από την αντίστοιχη αγορά του Λονδίνου, όσο και από εκείνη της Wall Street, που αποτελούν τις δύο μοναδικές μέχρι σήμερα «αγορές» στις οποίες καθορίζεται η τρέχουσα τιμή του χρυσού.

Σε γενικές γραμμές, στον δρόμο για τον νόμισμα των BRICS, η επέκταση των πέντε αρχικών χωρών σε κατ’ αρχήν έντεκα από 1/1/2024, δρομολογεί την συγκρότηση ενός πλαισίου θεσμών, όπως: η αναπροσαρμογή του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, δημιουργία Οίκου Αξιολόγησης (Rating), επέκταση του ρόλου του κινεζικού Οργανισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών (anti-SWIFT), χρηματιστηριακή αγορά χρυσού στην Μόσχα.

Οι εν λόγω «θεσμοί» άπαξ και δημιουργηθούν, συγκροτούν ένα πλαίσιο υποστήριξης για την λειτουργία μιας «λογιστικής» νομισματικής μονάδας η οποία θα βρίσκεται σε μία διαρκή «ζωντανή» και αυτοδιαμορφούμενη σχέση με τα επιμέρους εθνικά νομίσματα. Μια σχέση στην οποία κυρίαρχο ρόλο τουλάχιστον για την ώρα θα έχει το κινεζικό Ρενμπιμπι/γουάν, φέρνοντας το δολάριο σε αρκετά δύσκολη θέση, με πολλούς να μην αποκλείουν την κατάρρευση.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί