Ουκρανία: «Πράσινο φως» από τη Σύνοδο Κορυφής για τις συνομιλίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Επειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη τόσο της Ουκρανίας όσο και της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

«Μια ιστορική βραδιά στις Βερσαλλίες. Τώρα είναι στο χέρι μας και στων Ουκρανών να το πετύχουμε γρήγορα. Το ηρωικό ουκρανικό έθνος να γνωρίζει ότι αξίζει να είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, που ήταν εκείνος που μετέφερε τις εξελίξεις.

Νωρίτερα, η Γερμανία και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας την ανάγκη να ακολουθηθεί η πορεία που σχεδιάστηκε το 2017, με τη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όσα έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Αντίθετη άποψη για το αίτημα της Ουκρανίας εξέφρασαν η Εσθονία και η Λιθουανία, με την εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας να δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ότι στα μάτια της «υπήρχε ηθική υποχρέωση να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να πραγματώσουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο».

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει ταχεία ένταξη», ενώ ο ομόλογός του από το Λουξεμβούργο Ξαβιέ Μπέτελ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει φετίχ με τους κανονισμούς, αλλά, πρόσθεσε, «υπάρχουν προϋποθέσεις για την ένταξη μιας χώρας».

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί