Αυτό αναφέρουν αραβικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ενώ μέχρι χθες το βράδυ η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά ούτε και διαψευστεί, από την Άγκυρα, σύμφωνα με την kathimerini.gr.
Tο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ανέφερε ότι η συμφωνία για την κατασκευή τουρκικής βάσης υπεγράφη τη Δευτέρα στην Τρίπολη, στη διάρκεια επίσκεψης των υπουργών Αμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ, Χουλουσί Ακάρ και Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια αντίστοιχα. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ Σαράζ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν τη δυτική Λιβύη, ενώ το ανατολικό τμήμα της χώρας ελέγχεται από το αντίπαλο στρατόπεδο του Χαλίφα Χαφτάρ.
Το ρεπορτάζ του Al Arabiya, που επιβεβαιώνεται και από το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, προσθέτει ότι οι αντιπρόσωποι της Τρίπολης, της Αγκυρας και της Ντόχας συμφώνησαν επίσης να δημιουργηθεί κοινό κέντρο για τον στρατιωτικό συντονισμό των τριών πλευρών στη Μισράτα. Επιπροσθέτως, στρατιωτικοί σύμβουλοι από το Κατάρ θα εγκατασταθούν στη Λιβύη για να εκπαιδεύσουν στελέχη του στρατού του Σαράζ, ενώ Τουρκία και Κατάρ θα φιλοξενήσουν στις στρατιωτικές τους ακαδημίες δόκιμους αξιωματικούς από τη δυτική Λιβύη.
Τα τουρκικά μέσα επιβεβαιώνουν την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας χωρίς να αναφέρονται ρητά στη βάση της Μισράτα. Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι Τουρκία και Κατάρ «θα δημιουργήσουν εγκαταστάσεις στη Λιβύη για στρατιωτική εκπαίδευση και παροχή συμβουλών», ενώ οι δύο χώρες «θα στείλουν συμβούλους και στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε ότι η παρέμβαση της χώρας του στη Λιβύη εξυπηρετεί τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, που εδρεύει στο Κατάρ, ο Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν προτιμά μια στρατιωτική λύση σε οποιοδήποτε τμήμα της Λιβύης», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι δεν επιθυμεί σύγκρουση με την Αίγυπτο.
Στην ίδια συνέντευξη, ο εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε το Κάιρο και τη Μόσχα να συνεργαστούν με την Αγκυρα για την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης και ανέφερε ότι η κυβέρνησή του βλέπει θετικά τις προτάσεις για δημιουργία ουδέτερης ζώνης στον άξονα Σύρτη – Τζούφρα. Οι δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις εξακολουθούν να ελέγχονται από τον Χαφτάρ και απειλούν να γίνουν η νέα γραμμή του μετώπου στον λιβυκό εμφύλιο.
photo video screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σύνοδος APEC: Απουσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής
- Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του «Scream 7» με την Νιβ Κάμπελ 30 χρόνια μετά! vid
- Απίστευτο συμβάν με σύγκρουση αεροσκαφών στη Νέα Υόρκη!
- Ιστορικοί «εφιάλτες» ξύπνησαν για την Γερμανία! Θα συμβεί ό,τι δεν εφαρμόστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο;
- Ισπανική ορχήστρα έγινε viral ερμηνεύονταςτο …«Espresso Macchiato»! vid
- Άκης Σκέρτσος: Μείωση 27,5% στους θανάτους από τροχαία μεταξύ 2019-2025
- Πέντε νέοι φέρεται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στο Μίσιγκαν
- Ουκρανία: Φωνές για πλήγματα που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικές εγκαταστάσεις
- Συνελήφθη 71χρονος προπονητής για πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα σε ανήλικη αθλήτρια
- Ανάρτηση Κυριάκου Πιερρακάκη για Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό: Στέγαση και Αμυνα οι προτεραιότητες









