Ο Οίκος της Μόσχας, που χρηματοδοτείται από τον δήμο της ρωσικής πρωτεύουσας για την προώθηση της «πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο πρωτευουσών, έκλεισε τον Μάρτιο του 2022, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Μετά την ψηφοφορία στη λετονική Βουλή, ο Οίκος της Μόσχας θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του υπουργείου Μεταφορών της Λετονίας, του πρώην ιδιοκτήτη του κτιρίου.
Σε ανακοίνωσή του, το λετονικό κοινοβούλιο έκρινε ότι ο Οίκος της Μόσχας ήταν «εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, με τη βοήθεια του οποίου διέδιδε σκόπιμα προπαγάνδα δικαιολογώντας τις επιθετικές της ενέργειες και τις ερμηνείες της Ιστορίας υπέρ του Κρεμλίνου».
Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς δήλωσε ότι «ενημέρωσε» τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για αυτήν την απόφαση. Το επικρατέστερο σχέδιο για το κτίριο είναι να τεθεί σε δημοπρασία και τα έσοδα να δοθούν για την ενίσχυση της Ουκρανίας στον πόλεμο με τους ρώσους εισβολείς, είπε σήμερα σε δημοσιογράφους.
Η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας, η οποία έκανε λόγο για «κρατική κλοπή». «Αυτή η άνευ προηγουμένου εχθρική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στη Ρίγα.
Η Λετονία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, τώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ισχυρός σύμμαχος της Ουκρανίας. Οι σχέσεις της με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αυστηροποιεί τους κανονισμούς για τους μετανάστες η Σουηδία
- Στο επίκεντρο της συνάντησης του Τούρκου ΥΠΕΞ με την Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ ήταν το Κυπριακό και όχι μόνο
- Kινητοποίηση φοιτητών έξω από το υπουργείο Παιδείας
- Μετά το “Χ” η Ε.Ε. βάζει στο στόχαστρο και το Tik Tok
- Ναυάγιο με αλλοδαπούς στη Χίο: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο Μαροκινός
- Ρώσος καταρρίπτει drones με… τυφέκιο, vid
- Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στο Ομάν: «Έγινε μία καλή αρχή»
- Επιδόματα: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την επόμενη εβδομάδα
- Τι αλλάζει σε συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές εταιρειών
- Η δυσοίωνη εκτίμηση Μεντβέντεφ για τα πυρηνικά όπλα: «Να είστε ειλικρινείς…»
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΥΛΟΓΙΑ
HELLENIC TRAIN
ΕΥΛΟΓΙΑ
ΜΕΤΡΟ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ









