«Τώρα το ζήτημα είναι να δείξουμε στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν την αποφασιστικότητά μας ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους του ακόμα και μέσω της φθοράς και της κόπωσης», δήλωσε η Μπέρμποκ σήμερα από τη Σεούλ, πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Καρουιζάουα κοντά στο Ναγκάνο.
«Ως G7, είμαστε δυνατοί ενωμένοι διότι γνωρίζουμε ακριβώς τι υποστηρίζουμε: μια διεθνή τάξη στην οποία το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο κυριαρχούν έναντι του νόμου του ισχυρού», δήλωσε η Μπέρμποκ. Ως «ομάδα κρίσης σε διαρκή δράση», η G7 των οικονομικά ισχυρών δημοκρατιών αντιμετώπισε την ρωσική επιθετικότητα πέρυσι «το ένα εμπόδιο μετά το άλλο: με τη χειμερινή βοήθεια για τον λαό της Ουκρανίας, με τις ρωσικές κυρώσεις και το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Με τη στήριξή μας, η Ουκρανία άντεξε τον ενεργειακό πόλεμο και τη χειμερινή επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε η Μπέρμποκ. «Στη συνάντηση της Ιαπωνίας, θα ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 σχεδιάζουν να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από το βράδυ έως μεθαύριο Τρίτη καθώς και πώς να αντιμετωπίσουν μια ολοένα και πιο δυναμική Κίνα διεθνώς αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού. «Ως δημοκρατίες, είμαστε επιτυχημένοι στον συστημικό ανταγωνισμό με αυταρχικές δυνάμεις όταν οι εταίροι και φίλοι μας σε όλο τον κόσμο μας έχουν εμπιστοσύνη. Πρέπει να αποφύγουμε η ενότητά μας παρερμηνευτεί ως οριοθέτηση από άλλους ή να ανοίξουν νέα ρήγματα», δήλωσε η Μπέρμποκ.
Οι διαβουλεύσεις στην Καρουιζάουα έχουν προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας τον επόμενο μήνα, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Εκτός της Γερμανίας, στη G7 συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Η Ιαπωνία ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γαλλία – Δημοτικές Εκλογές: Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ νικητής στο Παρίσι
- Στίβος – Παγκόσμιο κλειστού: Έκτος ο Μίλτος Τεντόγλου
- Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία-Παλατινάτο – Προς κυβέρνηση “μεγάλου” συνασπισμού με το SPD
- Χ. Βουρλιώτης: Μέχρι και σε 1,037 τρισ. ευρώ ετησίως το ξέπλυμα χρήματος παγκοσμίως
- Du Zhu Piao: Η παραδοσιακή κινεζική τεχνική που έγινε εξωπραγματικό άθλημα (Vid)
- Aρχηγός ισραηλινού γεν. επιτελείου: Ο στρατός «θα εντείνει τις στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις» στον Λίβανο
- Η Ρωσία επιχειρεί να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις, λέει ο Ζελένσκι
- Το νερό, μέγα διακύβευμα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή
- Ιράν: Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, νέος στόχος του πολέμου;
- Γερμανία: Νίκη του CDU δείχνουν τα πρώτα exit polls στη Ρηνανία-Παλατινάτο









