Οι Άραβες προσκάλεσαν τον Άσαντ στην ερχόμενη διεθνιστική Σύνοδο για το Κλίμα!!! Θα καθίσει μαζί με τους δυτικούς ηγέτες που τον κυνηγούν;;;

Η πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας στον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ γίνεται σε συνέχεια προσπάθειας αναθέρμανσης των σχέσεων των των Αραβικών χωρών με τη Συρία. Κάτι που δεν φαίνεται να χαροποιεί ιδιαίτερα τη Δύση και ειδικότερα τις ΗΠΑ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσκάλεσαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 την οποία θα φιλοξενήσουν στο τέλος του χρόνου, βάζοντάς τον πιθανόν στον ίδιο χώρο με Δυτικούς ηγέτες που εναντιώθηκαν και του επέβαλαν κυρώσεις εδώ και χρόνια.

Την πρόσκληση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA έπειτα από ένα παρόμοιο τουίτ της πρεσβείας των ΗΑΕ στη Δαμασκό.

Αραβικά κράτη αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους με τη Συρία μετά την απομόνωση του Άσαντ για πάνω από μια δεκαετία λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις αυξήθηκαν στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στη Συρία και στην Τουρκία. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ξαναδέχθηκε τη Συρία στους κόλπους του και η Σαουδική Αραβία προσκάλεσε τον Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στην Τζέντα την Παρασκευή, 19 Μαΐου.

Ενώ αραβικές χώρες περιλαμβανομένων των ΗΑΕ επεδίωξαν να επανεγκαθιδρύσουν σχέσεις με τη Δαμασκό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επιφυλακτικές και έχουν πει πως δεν βλέπουν κάτι θετικό από την επανεισδοχή του Άσαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο, προφανώς διότι έτσι ανατρέπονται τα σχέδιά τους και καθώς ο Άσαντ είναι στρατηγικός σύμμαχος του Πούτιν (πρόσφατα μάλιστα Άσαντ και Πούτιν συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο).

Χιλιάδες ξένοι ηγέτες, διπλωμάτες και αξιωματούχοι αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / αμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί